h

Logistieke Park Moerdijk, hoe staat het daar mee?

21 juni 2020

Logistieke Park Moerdijk, hoe staat het daar mee?

Foto: SP

 

Ja, hoe staat het er mee?

Bij de Raad van State ligt nog steeds het lot van het Logistieke Park Moerdijk. Het provinciebestuur doet er alles aan om dit terrein er te laten komen. Daarbij worden zelfs boerderijen elders in Brabant opgekocht om zo het stikstofgehalte omlaag te krijgen. Maar zitten we nog te wachten op een extra logistiek park?

 

Op een paar kilometer afstand, over de Moerdijkbrug, wordt aan de A16 een ook al weer een nieuwe Logistieke Hotspot gerealiseerd, het distripark Dordrecht. Ook langs de A17 bij Roosendaal zijn weer nieuwe bedrijven gebouwd. Naast alle negatieve gevolgen voor het leefklimaat “verdoosd” het landschap op deze manier vrij snel. En elders worden weer eens lege plekken achtergelaten. Tegen dit verdozen komt gelukkig steeds meer verzet. Ook zal er binnen de provincie binnen afzienbare tijd over dit verdozen een discussie starten. Of dat het LPM zal stoppen is maar de vraag. De oogkleppen van de Brabantse bestuurders zijn groot en zitten erg vast. Onorthodoxe methoden om de Raad van State te overtuigen zijn nu met de stikstofopkoop toegepast.

 

Mocht de Raad van State kiezen voor het behoud van de natuur dan zal dat ook een flinke financiële strop zijn. Hoewel de provincie die op 14 miljoen raamt is dat maar een topje van de ijsberg want alle maatregelen om de leefbaarheid van het dorp Moerdijk te behouden worden gefinancierd uit de te verwachten inkomsten waarvan de financiering bij het Havenschap is neergelegd. Al met al lijkt daarmee dat welke uitspraak de Raad van State ook doet er altijd verliezers zijn. Hoe heeft het zo ver kunnen komen? Vooralsnog kiezen wij voor de lange termijn: natuurbehoud en een beter leefklimaat voor Moerdijk. Het is daarom beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.

door: Bennie Blom

Reactie toevoegen

U bent hier