h

Olie- en gasconcern Shell wordt aangeklaagd

1 maart 2019

Olie- en gasconcern Shell wordt aangeklaagd

MOERDIJK - voor een grote explosie in de fabriek in Moerdijk in 2014. Behalve voor de ontploffing is het bedrijf ook gedagvaard voor de lekkage van het giftige ethyleenoxide van november 2015 tot en met januari 2016 in Moerdijk. Bron: Omroep Brabant

Geschreven door:

Malini Witlox

Het Openbaar Ministerie heeft dat vrijdag bevestigd naar aanleiding van een bericht van Het Financieele Dagblad. De zaak tegen Shell dient op 14 en 16 mei bij de rechtbank in Den Bosch.

Onverwachte reactie tussen stoffen
Op 3 juni 2014 explodeerde een reactor van de fabriek in Moerdijk door een onverwachte reactie tussen stoffen. De reactie veroorzaakte meerdere ontploffingen en er volgde een grote brand. Door de calamiteit raakten twee mensen gewond. De schade liep in de miljoenen. De Onderzoeksraad voor Veiligheid concludeerde na onderzoek dat het bedrijf te weinig oog had voor de risico's.

Kankerverwekkende ethyleenoxide
Eind januari 2016 ontdekte Shell Moerdijk een lekkage van het gevaarlijke en kankerverwekkende ethyleenoxide. Doordat per ongeluk een afsluiter was blijven openstaan, was vanaf 21 november 2015 bijna 28 ton van de giftige stof in de lucht terecht gekomen.

In dit geval concludeerde de Onderzoeksraad dat het bedrijf fouten maakte bij de inschatting van de veiligheidsrisico's. De maatregelen om een ongeplande uitstoot te voorkomen en te detecteren, waren niet voldoende.

https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/2945319/Shell-aangeklaagd-voor-explo...

Reactie toevoegen

U bent hier