h

Nederland kent tien miljardairs, die samen een vermogen hebben van 31,6 miljard dollar.

22 januari 2018

Nederland kent tien miljardairs, die samen een vermogen hebben van 31,6 miljard dollar.

Bron: NOS

Er zijn volgens Oxfam in een jaar tijd 233 miljardairs bij gekomen, wat het aantal miljardairs wereldwijd in maart 2017 op 2043 bracht. De wereld kent nu meer miljardairs dan ooit. Mede-oprichter van Microsoft Bill Gates staat met een geschat vermogen van 86 miljard dollar nog steeds boven aan de lijst.

Charlene de Carvalho-Heineken is de rijkste Nederlander op de internationale lijst. De grootaandeelhouder en directeur van het biermerk staat op de 95ste plaats. Forbes schat haar vermogen op 12,6 miljard dollar.

Foto: SP

Het vermogen van alle miljardairs samen steeg met 762 miljard dollar. Met dat geld zou zeven keer een einde gemaakt kunnen worden aan de extreme armoede in de wereld, stelt Oxfam.

Foto: SP

 

Groot verschil

Volgens Oxfam Novib gaat er te veel geld naar aandeelhouders en de top van grote bedrijven en te weinig naar werknemers. "Winstuitkeringen aan aandeelhouders en beloningen van directies nemen excessief toe. Daar staat een steeds verdere uitholling van werknemersrechten tegenover."

Foto: SP

Volgens de ontwikkelingsorganisatie praten veel wereldleiders wel over de armoede in de wereld, maar doen ze er niet genoeg aan. Oxfam Novib moedigt overheden wereldwijd aan om minimumlonen in te stellen, de belastingen voor rijken te verhogen en geld te investeren in onderwijs en zorg.

Reactie toevoegen

U bent hier