h

Bouwfouten in gemeente Moerdijk

28 december 2017

Bouwfouten in gemeente Moerdijk

Foto: SP

Door: Antonio Hidalgo Aragones      

              

 

Op 20 december hield ik een betoog in de commissie waar ik mij heb uitgesproken voor de aanpassing over de ruiten aan het stadhuis van Klundert.

Belangrijk is het stadhuis als een middelpunt van belangrijke festiviteiten zoals Klundert bij kaarslicht, Klundert Glundert, koningsdag en andere heugelijke festiviteiten in deze vestingstad

Daarom wil ik mijn dank, ook namens diverse Klundertenaren uitspreken dat toen de ramen vervangen moesten worden, geld ervoor is vrijgemaakt door de gemeente om dit te realiseren. Wat wij niet hadden verwacht is dat er slecht werk afgeleverd zou worden.

Er wordt wel eens een foutje gemaakt, maar uit uitvoerige analyse blijkt dat dit niet de eerste keer is dat het college en verantwoordelijke ambtenaren de spreekwoordelijke mist in gaan.

Het gemeentehuis in Zevenbergen met lekkend dak, slechte ventilatie en springende vloeren. De gemeente koos destijds voor de goedkoopste oplossing en niet de beste. Ook het aanbestedingsbeleid bleek niet in orde. Als u in de winkel een kapot artikel koopt gaat u terug naar de winkel en krijgt u uw geld terug. Helaas is dat hier niet van toepassing. De wethouder is al weg en het bedrijf is failliet. Meer dan een miljoen euro is door dit in de (bouw)put gegooid en komt niet meer terug. Ook hier bij het stadhuis van Klundert is al een flinke som geld al overgemaakt voor slecht werk en dat zien wij helaas niet meer terug. En hebben nu meer kosten aan het goed herstellen van de ruiten, namelijk 285.000 euro!

Foto: SP

Een ander voorbeeld: het willen aanpassen van het Mauritshuis in Willemstad zonder inspraak van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). Zonder inspraak van deze organisatie kan er al aanpassingen worden gemaakt aan een monumentaal pand. Maar als RCE langs komt en de werkzaamheden afkeurt, terwijl er inmiddels al geld in is gestoken, dan kan je weer opnieuw beginnen met als gevolg economische schade.

De fouten tijdens de renovatie bij de huurwoningen in Krooswijk in Zevenbergen, ofwel de  bouwvergunningen aan zichzelf en Woonkwartier en het gebrek aan controle daarop. De kleine, particuliere bouwer vind bij een bouwafwijking van een paar centimeter wel de gemeente op zijn pad en moet een nieuw kozijn laten maken. Bij gemeenteprojecten en bij Woonkwartier is toezicht niet uit zichzelf aanwezig maar komt pas na meldingen (vooral email met foto’s van omwonenden) kijken.

In plaats van een goede oplossing zoeken gaat men het administratief in orde maken. Het gaat altijd fout bij de iets grotere projecten, de gemeente huurt dan een tijdelijke gemeentelijke project opzichter in. Het straatwerk rondom de Jumbo was dat John de Regt. De echte gemeenteopzichters blijven dan weg. Samen met een duistere aannemer die een heel eind uit de buurt komt weet je dan al dat dat goed fout gaat. Men zat een hele zomer in een grote zandbak waar maar geen bestrating in kwam. Elke rioolput moest 3 keer in hoogte versteld worden en het straatwerk wat er in kwam moest allemaal twee keer gedaan worden, en het lijkt nog steeds nergens op. Gelukkig ging die aannemer kort daarop wel failliet.

Ook tijdens de commissie van 20 december is een juridisch traject richting de aannemer die het glas heeft gezet in Klundert ook niet haalbaar. Ziet u al de dwarsverbanden?

U ziet al dat in drie kernen; Zevenbergen, Klundert, en Willemstad dat er fouten zijn gemaakt. Blijft het hierbij? Helaas niet. Ook Fijnaart blijft niet ongeschonden…

Het plaatsen van een trapveldje in Fijnaart dat maar twee weekjes er in lag; communicatie vanuit de gemeente bij projecten is niet goed. Aan omwonenden wordt er weinig gevraagd. Stads/dorpstafels en meetings in het gemeentehuis ten spijt, uiteindelijk drukt de gemeente zijn wil wel door.

Ik heb namens de SP het college verzocht een onderzoek te laten starten over de controle, beter gezegd het gebrek aan controle over deze projecten. Welke verantwoordelijke zit hierop en zit hij wel op de juiste plek? En heeft het college wel grip hierop? Er is al meer dan een miljoen euro uitgegeven aan deze planologische en bouwtechnische fouten! Het geld wat hier over de balk wordt gesmeten had beter besteed kunnen worden aan de zorg of armoedebeleid.

Hierop gaf wethouder Eef Schooneveld van OM het volgende antwoord: Fouten in de renovatiewerkzaamheden in Krooswijk zijn niet de fout van gemeente. De gemeente Moerdijk bestaat 20 jaar dus kan er wel een boek gemaakt worden met fouten maar dat is niet aan de orde.

Daarnaast zijn er al maatregelen genomen, dus de gemeente hoeft verder niks te doen, een verzoek van SP om onderzoek te doen wordt niet uitgevoerd. Een ambtenaar van de gemeente met als specialisatie monumenten gaat meer betrokken worden om bouwfouten aan monumenten voor te zijn.

Helaas wordt de burger in Moerdijk geconfronteerd met onnodige kosten die beter besteed had kunnen worden. De SP zal altijd blijven strijden tegen deze geldverspilling en deze problemen aan het licht houden. Bij deze wens ik u alvast een fijne feestdagen en hoop op een verstandig 2018 waar het investeren van mensen belangrijker wordt geacht dan het investeren in bakstenen.

 

 

Reactie toevoegen

U bent hier