h

Rutte schoffeert kiezer met witwasoperatie Oekraïne-verdrag

17 december 2016

Rutte schoffeert kiezer met witwasoperatie Oekraïne-verdrag

Foto: SP

Door: Jasper van Dijk 2de kamerlid SP

Met zijn deal over het Oekraïne-verdrag, schoffeert premier Rutte de kiezer die Nee zei in het referendum op 6 april.

SP-Kamerlid Jasper van Dijk: 'Deze deal is een schaamteloze witwasoperatie. De kiezer was bij het referendum glashelder: die zei Nee tegen het verdrag.

De enige juiste optie was dus om het verdrag van tafel te halen.'

In plaats van het verdrag in te trekken, koos Rutte voor de truc van de "juridische verklaring" als tegemoetkoming aan de kiezer.

Van Dijk: ‘Deze bijsluiter is louter een bevestiging van de verdragstekst, een fopspeen dus.

De juridische waarde ervan wordt door talloze deskundigen ter discussie gesteld.

In dit geval geldt dat helemaal, aangezien Oekraïne de verklaring niet heeft ondertekend. Het EU-lidmaatschap van Oekraïne is dus helemaal niet van de baan, zoals Rutte beweert.

Ook de andere punten in de verklaring - geen geld naar Oekraïne, geen militaire bijstand, meer inzet op corruptiebestrijding - zijn boterzacht.’

Of de deal van Rutte een meerderheid gaat halen in de Eerste Kamer, hangt af van het CDA. Deze partij heeft altijd gezegd dat Rutte het verdrag moet intrekken, maar het is nog onduidelijk of de Eerste Kamerfractie van het CDA die lijn vasthoudt.

Partijen als PvdA en D66 gaan hoogstwaarschijnlijk akkoord, ook al maken zij daarmee een enorme draai. Ten tijde van het referendum hadden zij immers nog hetzelfde standpunt als de SP: Nee  is Nee.

Van Dijk concludeert dat Rutte, samen met de partijen die hem steunen, het cynisme enorm vergroten. 'De juridische verklaring is een wassen neus, kiezers worden  bedonderd.

Dat gebeurde ook al in 2005, met het referendum over de Europese Grondwet. Rutte verspeelt zijn geloofwaardigheid door te zeggen: Nee is Nee, maar nu even niet.'  

Reactie toevoegen

U bent hier