h

KERSTGEDACHTE MET EEN LINKSE PRESIDENT

12 december 2016

KERSTGEDACHTE MET EEN LINKSE PRESIDENT

De maand december is van oudsher de maand waarin er meer aandacht is dan normaal voor naastenliefde en vrijgevigheid. Familieleden kopen cadeautjes voor elkaar en de goede doelen- organisaties vragen ook de aandacht op.

Ik wil iedereen die dit leest graag wijzen op de TV-documentaire over José (Pepe) Mujica, die werd uitgezonden op woensdag 7 december j.l.  José Mujica was president van het Zuid-Amerikaanse land Urugay van 2010 tot 2015. Toen mocht hij op 80-jarige leeftijd met pensioen. Hij gold als de armste president ter wereld omdat hij bijna 90% van zijn inkomen weggaf. Ook stond en staat hij bekend om zijn sobere levensstijl. Hij woont op een eenvoudige boerderij, waar hij bloemen kweekt en woont met zijn vrouw en drie honden. Zijn vrouw is trouwens ook eerste vertegenwoordiger in het parlement.  

Urugay werd onder de leiding van José  het eerste land ter wereld dat het gebruik van cannabis heeft gereguleerd,. Ook homo-huwelijken en abortus zijn legaal.  Urugay wordt ook wel het Zwitserland van Zuid-Amerika genoemd. Het is het minst corrupte land van Zuid-Amerika en de politieke en werkomstandigheden behoren tot de vrijste van het continent. Misschien daarom is het ook wel het onbekendste land van Zuid-Amerika.

Maar begin jaren 70 was het nog niet zo rooskleuring in dit land. Tussen 1973 en 1985 was het bestuur van het land in handen van het leger. Tegenstanders waaronder José  Mujica verdwenen in de gevangenis. Pas vanaf 1985 werd de democratie langzaam hersteld.

De documentaire is hartverwarmend om te zien. We zien nu eens iemand aan de macht die eenvoudig gebleven is en ook vooral zichzelf. We zien ook iemand die een zeer gewelddadig en onrustig verleden heeft en nu als president probeert het land op koers te houden en een evenwichtige middenkoers aanhoudt.  Hij wekt ook wel medelijden op als hij zijn land moet vertegenwoordigen in Duitsland.  Een oude man, die eigenlijk liever thuis gebleven was en heimwee heeft. Maar toch alles wil doen om Urugay zoveel mogelijk aan het rijke Europa te koppelen.

Tijd over tussen de kerstdagen en de jaarwisseling, bekijk de uitzending terug op uitzending gemist

2doc: Pepe Mujica, lessons from the flowerbed.

En een hele prettige jaarwisseling toegewenst.

Reactie toevoegen

U bent hier