h

WINDMOLENS IN KLUNDERT TAST LEEFBAARHEID AAN:

2 maart 2016

WINDMOLENS IN KLUNDERT TAST LEEFBAARHEID AAN:

Foto: SP

Afgelopen dinsdag is er een bijeenkomst in de Niervaert geweest over de windmolens op het industrieterrein.

 

Ons uitgangspunt is dat het dorp Klundert achter deze molens zal verdwijnen. Ze zullen veel te groot zijn en veel te dicht op deze mooie vestingstad. Ook vind de SP het niet goed als ze 50 dB aan geluids belasting zullen geven. Windmolens moeten verder weg van de woningen worden gezet. De Klundertenaren mogen niets van deze windmolens horen

 

De regels voor het plaatsen van windmolens, een afstand van 400 meter zijn belachelijk. In Geervliet en Heenvliet klagen de inwoners die op een afstand wonen van 500 en 700 meter zich suf over de molens die gemeente Rotterdam heeft geplaatst. Ze ervaren veel stress en sommigen zoeken zelfs hulp bij de GGZ.

 

Hierbij een kreet van een inwoner uit het eerder genoemde gebied:

"Niet normaal zoals die molens tekeer gaan! Wij wonen er over de twee kanalen misschien 500 meter vanaf en je wordt gek van dat gegrom van die motoren of wat het ook is! Niet normaal, koppijn! Waarom zet men die molens niet in rust tijdens deze windkracht?! Dit is niet normaal!"

 

Uit de Nota Kennisbericht geluid van Windturbines uit 2015:

 

Recente en gezaghebbende reviews en beleidsdocumenten komen tot een zelfde conclusie ten aanzien van gezondheidseffecten van windturbines: er wordt over het algemeen een verband geconstateerd tussen hinder en het geluid van windturbines’, klinkt het in de nota. En verder: ‘Er is voldoende bewijs dat de stress ten gevolge van chronische hinder of het gevoel dat door de windturbines de omgevings- of levenskwaliteit afneemt, een negatieve invloed kan hebben op de gezondheid en het welbevinden van mensen die in de buurt van windturbines wonen.’

In Nederland bedraagt de norm 47 decibel Lden (gemiddelde van de dag, avond en nacht over lange duur) en 41 decibel Lnight (gemiddelde geluidniveau over alle nachten in een jaar). Deze waarde is tot stand gekomen op basis van een afweging tussen het te verwachten percentage hinder en de noodzaak om meer duurzame energie op te wekken.

 

Een windturbine produceert 103 – 107 dB geluid dat pas na 250 meter minder wordt. Op 1000 meter afstand is dat nog 39 dB en pas na 1500 meter is dit gereduceerd naar ongeveer 1 dB.

 

Net als andere gemeenten plaatst nu ook een industrieterrein zijn molens dichtbij woongebieden. Dit doen industrieterreinen om te kunnen verhandelen met emmissierechten: (https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/klimaatverandering/inhoud/emiss...). Voor bedrijven de lusten maar voor inwoners uit Klundert de lasten. De mensen die hier voor zijn zullen spijt krijgen. De SP zal hier met het plaatsen van windmolens niet instemmen!

Reactie toevoegen

U bent hier