h

SHELL MOERDIJK VOOR DE ZOVEELSTE KEER IN DE FOUT!

8 februari 2016

SHELL MOERDIJK VOOR DE ZOVEELSTE KEER IN DE FOUT!

Foto: SP

 

Shell Moerdijk berichtte ons dat vanuit één van de installaties ethyleenoxide is gelekt. Het heeft twee maanden geduurd voordat de lek is ontdekt.

 

In Wikipedia kan het volgende gelezen worden over etheenoxide:

Etheenoxide wordt doorgaans ook ethyleenoxide genoemd.

De damp van etheenoxide is irriterend voor de ogen, huid en luchtwegen. Een waterige oplossing van de stof kan blaren op de huid veroorzaken. Herhaald of langdurig contact kan de huid gevoelig maken; herhaalde of langdurige inademing kan astma veroorzaken.

Etheenoxide is kankerverwekkend bij de mens en kan erfelijke genetische afwijkingen veroorzaken in de menselijke voortplantingscellen.

 

Om nog extra aan te geven hoe gevaarlijk etheenoxide is, staat hieronder dat het transporteren van etheenoxide onder zeer strenge voorwaarden geld:

 

Tijdens het transport worden nog strengere routes toegepast dan ADR goederen (gevaarlijke stoffen).

Stoppen bij een wegrestaurant om even te lunchen is voor chauffeurs die etheenoxide vervoeren ten strengste verboden, zelfs als ze net gelost hebben!

 

In 2008 liet Shell Moerdijk ook al een wolk van 5,2 ton van dezelfde stof ontsnappen. Op dat moment hadden ze een strafblad van 6 kantjes en bestempelde het Openbaar Ministerie de Shell als een veelpleger, een draaideurcrimineel.

 

De Shell werd toen amateuristisch geklungel, nonchalance en desinteresse verweten. Ze kregen een boete van 35.000 euro die ze in zo’n 3 minuten weer terugverdiend hebben. Diverse milieuovertredingen, incidenten en boetes volgden daarna. We zijn benieuwd wanneer ze de Shell echt aanpakken om deze fouten in het vervolg te voorkomen.

 

Met Chemiepack nog vers in het geheugen is het juist belangrijk dat incidenten niet licht opgevat moet worden. Het buiten stallen van gevaarlijke stoffen en een klein incident met een pomp heeft uiteindelijk tot een brand geleid waardoor Moerdijk negatief op de kaart is gezet.

 

SP Moerdijk heeft hier al vragen over gesteld en gaat de Tweede Kamer fractie over inlichten. Er wordt heel gemakkelijk over de lekkage gedaan, maar de schadelijke stof die vrij is gekomen is levensgevaarlijk.

 

SP Moerdijk streeft naar een gezonde, schone en veilige leefomgeving voor de inwoners van gemeente Moerdijk boven het belang van grote bedrijven.

 

 

 

Reactie toevoegen

U bent hier