h

stop slecht openbaar vervoer Moerdijk!

26 januari 2016

stop slecht openbaar vervoer Moerdijk!

Foto: SP

Door Antonio Hidalgo Aragones

De wielen van de bus gaat rond en rond... Maar niet altijd in gemeente Moerdijk!

 

Donderdag 21 november heeft de SP een bijeenkomst bijgewoond georganiseerd door de ouderenraad in Klundert. CDA, BBM, GroenLinks waren er ook aanwezig, evenals wethouder Thomas Zwiers.

 

Dhr. Zwiers legde uit waarom er geen bussen rijden in de avonden en op zondag en feestdagen tussen Fijnaart/Klundert en Zevenbergen/Breda. Arriva zou cijfers hebben laten zien dat er gemiddeld 2,2 personen in de bus zitten 's avonds tussen Klundert en Zevenbergen en zondags 1,4 personen. De consternatie was erg groot in de zaal toen deze cijfers bekend werd gemaakt. Er waren mensen in de zaal die altijd elke zondag de bus pakten naar de kerk. En dat waren er uiteraard meer dan 1,4 personen!

 

Een moeder zegt dat ze haar kinderen dikwijls 's avonds uit Breda of Zevenbergen moest ophalen als ze van de koksschool kwamen. Een andere moeder is het wel zat dat ze nu voor taxichauffeur moest spelen voor haar kinderen na een avondje stappen in Zevenbergen of Breda.

 

Ik heb de wethouder gevraagd of deze cijfers met statistieken getoond kan worden. Vooral omdat de cijfers uit de rustige periodes (zoals zomervakanties) de cijfers uit de drukke periodes kan drukken. Deze statistieken kon de wethouder niet laten tonen.

 

Daarnaast vroeg ik de wethouder hoe de personen die gebruik maken van de bus worden geteld. Als er alleen mensen worden geteld die met een OV-chipkaart gaan reizen kan dat een zeer vertekend beeld geven. De ouderen in de zaal, evenals de kerkgangers, zijn niet zo van de OV-chipkaart en betalen liever voor een kaartje. Als deze passagiers met een kaartje niet worden geteld geeft dat ook een vertekend beeld. Ook hier kon de wethouder geen antwoord op geven.

 

Op de vraag of er niet een kleinere bus zou kunnen rijden op de avond en op zondag werd meteen door de wethouder van tafel geveegd.

 

De wethouder gaf als alternatief om een taxipas aan te vragen en de deeltaxi. Veel mensen in de zaal waren niet te spreken over deze diensten. De kosten van het gebruik van deze diensten is niet vergelijkbaar met de bus. Het aanvragen van WMO korting zodat er met de deeltaxi met een bustarief gereden kan worden is niet zo eenvoudig als de wethouder zelf voorstelt.

 

Daarnaast gaf de wethouder aan dat hij graag brieven ontvangt van mensen met hun klachten waarom zij graag de bus in de avonden en zondag willen hebben zodat hij bij de provincie en Arriva kan aankloppen. De wethouder schuift de verantwoordelijkheid op de provincie af. Bij mij kwam de wethouder over dat hij de cijfers, die Arriva heeft geknutseld met irrelevante variabelen om zo  onwaarschijnlijk lage cijfers te krijgen, heeft gezien en meteen heeft ingestemd met een beperking in de busdienstregeling.  Als de cijfers van de busbezetting openbaar gemaakt kan worden dan zou er een hoop onduidelijkheden/onwaarheden onderzocht kunnen worden.

 

Andere problemen die werden besproken is dat er in Klundert-Oost geen bushaltes zijn. Drie zitten in het centrum en eentje in Klundert-West. Ouderen die in het oosten van Klundert wonen moeten 20 minuten wandelen om bij een bushalte te komen. Als er een nieuwe bushalte zou moeten komen moet de gemeente Arriva hiervoor betalen!

 

Er werd ook veel geklaagd over te volle bussen in de ochtend. Vaak zit de bus in Fijnaart al zo vol zodat de bus niet meer stopt in Klundert. Er werd gepleit voor harmonica bussen maar volgens de wethouder is dit niet mogelijk en wil Arriva daar niet aan beginnen. Veolia gebruikte wel een harmonicabus maar Arriva heeft de harmonicabus geschrapt en vervangen voor kleinere bussen.

 

De bijeenkomst werd afgesloten en heb nog gepraat met enkele mensen die in de zaal aanwezig waren. Door de marktwerking in publieke sector zoals vervoer, onderwijs en zorg dit soort rare toestanden voorkomen. En dat het de taak van de politiek is om hier een vinger aan de pols te houden. Arriva heeft zich aan te houden dat ze een publieke taak moeten vervullen en geld niet de wielen van de bus moet laten rollen!

 

De SP zal het niet laten zitten bij de woorden en daden van de wethouder. En de SP zal het ook niet laten zitten met de dienstregeling problemen in de regio Willemstad. Er is al contact gemaakt met Willemieke Arts, gedeputeerde van de SP in de provincie Noord-Brabant. Als de wethouder niet met de provincie constructief om de tafel wilt zitten om de inwoners van Moerdijk degelijk OV te geven, dan moet de SP maar de mouwen opstropen en aan het werk gaan! Wij zullen u op de hoogte houden op verdere ontwikkelingen in deze zaak. 

 

Reactie toevoegen

U bent hier