h

Participatiewet valse herstart naar echte baan

21 januari 2016

Participatiewet valse herstart naar echte baan

Foto: SP

Door: Antonio Hidalgo Aragones

Eerder is er op onze website een artikel geschreven over de participatiewet:

 

https://moerdijk.sp.nl/nieuws/2015/10/gratis-schoffelen-moet-afgelopen-z...

 

Hierbij is er een vraag gesteld hoe het zit in onze gemeente Moerdijk:

 

In Fijnaart stoppen bijstandsmoeders schroefjes in zakjes. Een tijdverdrijf waar men zich kan afvragen wat het daadwerkelijke doel hierbij is.

 

Doel van de participatiewet is om mensen via de kortste weg naar betaald werk te kunnen zetten. Als men kritisch bekijkt naar bovenstaand tijdverdrijf vraag ik mij af of deze ervaring van het vullen van zakjes mensen echt zullen helpen aan een baan.

 

Tevens zijn er plannen om als participatiewet taak te gaan strijken voor een landelijke stomerij die in onze gemeente een vestiging heeft. Ook hier vraag ik mij af of “huishoudelijk werk” mensen sneller naar een baan kunnen helpen.

 

In beide gevallen zie ik eerder dat commerciële bedrijven geholpen worden met “dwangarbeiders” die geen financiële tegenprestatie nodig hebben. Deze mensen worden al “geprikkeld om te werken” met kortingen op de bijstand als zij het werk weigeren te doen om welke goede reden dan ook.

 

Daarnaast zijn dit soort banen geen echte banen maar tijdelijke bijbanen. Deze tijdelijke bijbaantjes geven niet de vastigheid van een vast inkomen uit een echte baan of uit een uitkering aan iemand in de bijstand zit.

 

De verplichte tegenprestatie bij een bijstandsuitkering is verkapte dwangarbeid en het leidt bovendien tot verdringen van betaald werk. Gelukkig brengen in gemeentes waar de SP beleid mag bepalen zoals in Vlissingen wel brood op de plank. In Vlissingen is de verplichte tegenprestatie afgeschaft en stimuleren ze mensen liever met echte banen waarmee ze meer vwedienen dan een bijstandsuitkering

Reactie toevoegen

U bent hier