h

Gemeenten misbruiken werklozen

6 april 2013

Gemeenten misbruiken werklozen

Sinds de invoering van de nieuwe bijstandswet moeten gemeenten van uitkerings-gerechtigden een tegenprestatie vragen. Onlangs heeft de rechter in Middelburg gemeenten berispt die daarbij te ver zijn gegaan.Een bijstandsgerechtigde in Middelburg is naar de rechter gestapt vanwege een conflict met Orionis Walcheren, de gemeenschappelijke dienst sociale zaken van de Zeeuwse gemeenten Vlissingen, Middelburg en Veere.

Orionis Walcheren vroeg hem een contract te tekenen om een jaar lang 32 uur per week niet nader omschreven werk te doen met behoud van uitkering. Toen de Middelburger weigerde, werd hij gekort op zijn uitkering. Eén maand kreeg hij helemaal geen geld, waarop hij naar de rechter stapte.

De man is door de rechter in het gelijk gesteld. In de overeenkomst had ten minste moeten staan om welke werkzaamheden het ging. Met 32 uur per week overschrijden de gemeenten naar het oordeel van de rechter de normen voor de tegenprestatie voor een uitkering. Verder vindt de rechtbank dat ten onrechte geen rekening is gehouden met leeftijd, opleiding en werkervaring.


Gemeenten maken misbruik van werklozen

De Volkskrant 25 maart 2013
Sinds de invoering van de nieuwe bijstandswet moeten gemeenten van uitkeringsgerechtigden een tegenprestatie vragen. Voor het eerst heeft de rechter gemeenten berispt die daarbij te ver zijn gegaan. .

Een bijstandsgerechtigde in Middelburg is naar de rechter gestapt vanwege een conflict met Orionis Walcheren, de gemeenschappelijke dienst sociale zaken van de Zeeuwse gemeenten Vlissingen, Middelburg en Veere. Orionis Walcheren vroeg hem een contract te tekenen om een jaar lang 32 uur per week niet nader omschreven werk te doen met behoud van uitkering. Toen de Middelburger weigerde, werd hij gekort op zijn uitkering. Eén maand kreeg hij helemaal geen geld, waarop hij naar de rechter stapte.

De man is door de rechter in het gelijk gesteld. In de overeenkomst had ten minste moeten staan om welke werkzaamheden het ging. Met 32 uur per week overschrijden de gemeenten naar het oordeel van de rechter de normen voor de tegenprestatie voor een uitkering. Verder vindt de rechtbank dat ten onrechte geen rekening is gehouden met leeftijd, opleiding en werkervaring.

De Middelburger is niet de enige in deze regio. Al meer dan 300 bijstandsgerechtigden uit de 3 Zeeuwse gemeenten hebben een dergelijk contract getekend.

U bent hier