h

AH diep door het stof

23 maart 2013

AH diep door het stof

AH kiest paaseieren voor z’n geld

Het is ze dan toch gelukt: de stakende distributie- werkers van Albert Heijn hebben belangrijke verbeteringen afgedwongen. Uitzendkrachten krijgen meer werkzekerheid. ‘Een prestatie van jewelste’, zegt campagneleider Ron Meyer van de FNV Vakbond van Distributiewerkers . ‘Ze hebben laten zien dat niemand onzekerheid hoeft te accepteren. De doorgeslagen flexibilisering is te bestrijden als je de moed en de kracht hebt om te vechten.’


www.FNV.nl schreef op 22 maart 2013

AH kiest paaseieren voor z’n geld

Het is ze dan toch gelukt: de stakende distributiewerkers van Albert Heijn hebben belangrijke verbeteringen afgedwongen. Uitzendkrachten krijgen meer werkzekerheid. ‘Een prestatie van jewelste’, zegt campagneleider Ron Meyer van de FNV Vakbond van Distributiewerkers . ‘Ze hebben laten zien dat niemand onzekerheid hoeft te accepteren. De doorgeslagen flexibilisering is te bestrijden als je de moed en de kracht hebt om te vechten.’

Na een week staken en een mars op het hoofdkantoor van Ahold in Amsterdam afgelopen dinsdag, nodigde Albert Heijn de Vakbond van Distributiewerkers donderdag weer om de tafel uit. In het nieuwe principeakkoord zijn significante verbeteringen afgesproken ten opzichte van waar AH eerder toe bereid was.

Lege schappen
AH sloot eerder een cao af met het CNV, maar die ging de FNV niet ver genoeg. AH wilde daarna niet verder onderhandelen, maar kwam daar na de demonstratie op terug. Ook de dreiging van lege schappen met Pasen zette de AH-leiding onder druk. Nu heeft de grootgrutter alsnog (paas)eieren voor z’n geld gekozen. De FNV voerde ook een mediacampagne met tv-spotjes.Meyer is blij dat de AH-leiding over haar schaduw heeft weten te stappen: ‘Na een week waarin ze niet met ons wilde praten, is toch het besef gegroeid dat de harde werkers in de DC's meer zekerheid verdienen.’

Hogere ontslagvergoeding
De werkers in dienst van Albert Heijn krijgen tot 2020 bij ontslag 1,5 keer de kantonrechtersformule uitbetaald; dat was voorheen tot 2016. Deze afspraak is het directe resultaat van de inzet van werkers die durven te strijden voor ontslagbescherming.

Einde carrousel van onzekerheid
Dit FNV-AH-akkoord stopt de carrousel van onzekerheid voor uitzendkrachten: de perioden dat een uitzendkracht bij AH werkt worden voortaan bij elkaar opgeteld. Het is dan voor AH niet meer voordelig om een uitzendkracht na een jaar naar huis te sturen om die na een paar maanden weer voor het laagste loon te laten terugkeren.

Na 3 jaar contract bij AH
Ook is nu afgesproken dat alle uitzendkrachten die op dit moment drie jaar bij AH werken, een contract bij AH zelf krijgen. Daar zitten ook alle uitzendkrachten bij die nu gestaakt hebben. In totaal gaat het om een groep van 200 mensen die door AH worden aangenomen. Verder krijgt iedereen die de Nederlandse taal niet beheerst, de mogelijkheid die te leren.

Schouder aan schouder
Deze staking mag uniek genoemd worden, vind Meyer. ‘De vakbeweging wordt vaak verweten alleen maar voor de insiders te gaan. Maar in deze staking stonden vaste krachten en uitzendkrachten schouder aan schouder om te strijden voor meer zekerheid. Dat is nog niet vaak vertoond.’ Distributiewerkers Sami Kuruahmet van DC Zaandam en Eric Bruurs van DC Tilburg zijn trots als een pauw op het akkoord: ‘We hebben het met z'n allen gedaan. Na een week van harde strijd hebben we een schitterende overwinning geboekt.’

Trend gekeerd
Meyer: ‘De vandaag gemaakte afspraken zijn twee treden omhoog op de ladder naar meer zekerheid. De dappere distributiewerkers hebben de trend bij Albert Heijn gekeerd. We zijn er nog niet, maar we zijn op weg.’

De Vakbond van Distributiewerkers gaat het principeakkoord voorleggen aan zijn leden.

U bent hier