h

Straatnamen

26 februari 2011

Straatnamen

In de commissie bestuur en middelen is de nieuwe verordening naamgeving aan de orde geweest. Met deze verordening worden regels gesteld rondom bijvoorbeeld straatnaamgeving. Deze bevoegdheid behoort aan de gemeenteraad maar er wordt voorgesteld deze te delegeren aan het college.

Wij zijn van mening dat straatnamen moeten worden vastgesteld door de gemeenteraad. In Nijmegen heeft men hier voor gekozen. Daar vond de raad terecht dat straatnaamgeving een belangrijk onderdeel in de relatie politiek - bestuur is en voorts dienen straatnamen minstens honderd jaar mee te kunnen. In Moerdijk is al enige tijd deze bevoegdheid gedelegeerd aan het college. In 2006 hebben we hier al eens geprobeerd met een amendement verandering in te krijgen, maar helaas was en is er geen meerderheid voor te vinden. Het college heeft daarna zelfs de beslisbevoegdheid bij een ambtenaar neergelegd.

Er dient wel tevoren advies te worden ingewonnen bij het Regionaal Archief en de heemkundige kring van de betreffende kern. In de commissie heb ik betoogd dat deze procedure niet creatief is. Met een adviescommissie, zoals reeds in veel andere gemeenten wordt gedaan, kan veel sneller een vaststelling plaatsvinden zonder deze grote administratieve procedure. Daarnaast gebeurt een advies voor het college in een discussie en overleg waardoor er meer creativiteit is.

En dat het mis is met deze creativiteit mag blijken uit bijvoorbeeld de vaststelling van de namen van Bosselaar-Zuid in Zevenbergen (de website van de gemeente noemt als voorbeeld: Aquamarijn, Amber, Diamant, Onyx) en de Sportwijk (bijvoorbeeld Korfbalstraat, Zwemstraat etc.) in Fijnaart. Straatnamen die niet tot de verbeelding spreken en die bovendien niet voldoen aan diverse beginselen die bij straatnaamgeving in acht moeten worden genomen. En soms lijkt het goed te gaan op een oud veilingterrein door straten te vernoemen naar appelrassen waarbij het bijvoorbeeld nog maar de vraag is of die daar daadwerkelijk zijn verhandeld.
De wethouder wel heeft aangegeven mijn betoog mee te nemen naar het college en ik hoop dat ze daar straatnaamgeving iets serieuzer gaan nemen

U bent hier