h

Kamervragen over brand Chemie Pack

6 januari 2011

Kamervragen over brand Chemie Pack

Tweede-Kamerlid Paulus Jansen wil grondig onderzoek door de Onderzoeksraad voor Veiligheid naar de brand in Moerdijk. Vijf uur na het incident is nog niet bekend of en zo ja welke schadelijke stoffen er vrijkomen.
(Lees ook de laatste verklaringen van de burgemeester onder dit bericht)

Jansen: 'Elke dag zou het bedrijf de brandweer moeten informeren over de stoffen die op het terrein aanwezig zijn. Dat is blijkbaar niet gebeurd, anders hadden we nu wel meer geweten.'
Nooit eerder was een brand in Nederland aanleiding voor de hoogste alarmfase. De SP wil zo snel mogelijk duidelijkheid over de oorzaak van de brand en de risico's die werkenden en bewoners in de omgeving hebben gelopen. Ook moet de inzet van de hulpdiensten en de informatievoorziening tijdens de brand nauwkeurig geƫvalueerd worden.

'We moeten maximaal lessen trekken uit dit incident', zegt Jansen. 'Alleen een mooi ingelijst ISO-certificaat aan de muur biedt geen garanties. De SP pleit al jaren voor strengere wettelijke eisen aan opslag en brandveiligheid. Strikte compartimentering van opslag moet verplicht worden zodat brand niet kan overslaan en stoffen niet als katalysator op elkaar de brand verhevigen.'

Speciale aandacht moet volgens Jansen besteed worden aan de vraag wat gebeurd is met de brandveiligheid in het bedrijf sinds 2006. In dat jaar werd het bedrijf gewaarschuwd met een dwangsom, omdat de brandveiligheid toen niet aan de eisen voldeed. 'Natuurlijk zeggen wij niet nu al dat het bedrijf de fout is ingegaan, maar met een brand van deze opvang met zulke levensgevaarlijke stoffen in de buurt, mag niets aan het toeval worden overgelaten. Ik wil zeker weten dat dit bedrijf alles gedaan heeft om dit te voorkomen', aldus Jansen.

U bent hier