h

Zelfs sla groeit op afvalplastic

12 december 2010

Zelfs sla groeit op afvalplastic

Nederland bekvecht over het percentage afvalplastic dat in Duitse verbrandingsovens verdwijnt. Ondertussen bewijst het bedrijf Econoplas in Groot-Brittanniƫ dat hetzelfde plastic voor de volle 100 procent verwerkt kan worden. Met het eindproduct kunnen terreinen gedraineerd worden: golfvelden, grasbermen langs de wegen, zelfs dijken worden er steviger van.

Tegen de muur aangebracht kunnen de plastic matten de lelijkste muren omtoveren tot groene gevels, waar zelfs sla op groeit. Het materiaal heet Aquadyne. Het is een poreus drainageproduct, gemaakt van hetzelfde ratjetoe aan soorten plastics en kunststoffen, waar Nederlandse afvalverwerkers Duitse ovens mee voeden. Aan de muren van het productiebedrijf Ecoplas hangen stevige matten, waar volop groenten en planten in groeien. Innovator Gaskarth hoeft geen selectie te maken tussen waardevolle en minder waardevolle kunststoffen; hij granuleert alle polymeren die hij binnenkrijgt zonder onderscheid te maken. Wie er dicht op gaat staan, ziet een soort wormachtig weefsel. De kleur doet denken aan de waterverfdoos van vroeger: meng genoeg kleuren en het glas water wordt grijzig. Anders dan de loodzware plastic palen die ook wel van restmateriaal worden gesmolten, heeft het eindproduct van Gaskarth een poreuze structuur. In de grond ingegraven, laat het zowel water door en houdt het tegelijkertijd water vast

U bent hier