h

Kolencentrales krijgen subsidie

2 december 2010

Kolencentrales krijgen subsidie

Het vorige kabinet heeft in het geheim afspraken gemaakt met energieleverancier EON en negen grote bedrijven voor een subsidie van in totaal 2 miljard Euro voor de nieuwe kolencentrale die EON momenteel bouwt op de tweede Maasvlakte. De subsidie gaat in vanaf 2013, zodra EON moet gaan betalen voor het aankopen van emissierechten.

De negen grote bedrijven, waaronder DSM en Tata Steel (voormalige Corus), willen graag goedkope kolenstroom afnemen, maar omdat kolencentrales onder het Europese Emissiehandelsysteem vallen wordt kolenstroom steeds duurder. Kolencentrales stoten enorm veel CO2 uit en daarvoor zijn veel dure emissierechten nodig. Het vorige kabinet Balkenende heeft geheime afspraken gemaakt om de kosten voor die rechten te gaan betalen aan de negen bedrijven die kolenstroom van EON gaan afnemen. Dat is een subsidie van 2 miljard Euro over een periode van tien jaar.

U bent hier