h

Kritiek is onterecht volgens CDA wethouder

15 april 2010

Kritiek is onterecht volgens CDA wethouder

Het rapport waarin directeur Udo Uiterwijk van het Havenschap Moerdijk waarschuwt voor de financiƫle risico's van het Logistiek Park Moerdijk (LPM) staat haaks op de uitgangspunten die Rijk, provincie en gemeente Moerdijk contractueel hebben vastgelegd. Aldus BN/DeStem in een redactioneel stuk van Hessel de Ree

Het is een vrijblijvende visie die onder meer geheel voorbij gaat aan de bindende afspraken die de drie overheden hebben gemaakt over de verbetering van de leefbaarheid in de kernen Zevenbergen, Klundert, Moerdijk en Zevenbergschen Hoek.

Dat schrijft wethouder Ada Grootenboer aan de gemeenteraad. De reactie volgt op de publicatie vorige week in deze krant van het rapport Smart Park Moerdijk waarin de havenschapdirectie pleit voor een andere aanpak. Uiterwijk wil het LPM gefaseerd aanleggen onder de vleugels van zijn Havenschap. Daarbij pleit hij voor het financieel ontkoppelen van het LPM en de leefbaarheidsprojecten Moerdijk Meer Mogelijk, die mede betaald moeten worden uit de winst van het park.

Volgens de wethouder redeneert Uiterwijk puur uit economisch belang van het Havenschap en heeft hij geen oog voor de politiek afgesproken leefbaarheidsmaatregelen ter compensatie van de aanleg. De financiƫle risico's zijn volgens haar goed doorgerekend. Ze gelden volgens de wethouder trouwens amper voor de gemeente omdat die het LPM niet gaat ontwikkelen en omdat Rijk en provincie hebben getekend voor financiering en garantstelling.

Grootenboer wijst erop dat ook in de bestaande plannen het LPM in fasen wordt aangelegd. Ze tekent daarbij aan dat 'het economische tij nu weliswaar wat minder is' maar dat uit onderzoeken blijkt dat het internationale bedrijfsleven volop interesse heeft in West-Brabant als 'logistieke hotspot': "Bovendien moeten we nu in de toekomst investeren."

De wens van Uiterwijk om tegelijk met het LPM het bestaande haventerrein bij Roode Vaart uit te breiden, is volgens Grootenboer in tegenspraak met de ondertekende plannen. De overheden willen dit gebied, dichtbij het dorp Moerdijk, eventueel pas op langere termijn ontwikkelen en alleen als het bestaande haventerrein vol is.

U bent hier