h

Grote risico's aan LPM

30 maart 2010

Grote risico's aan LPM

De directie van het Havenschap Moerdijk heeft de gemeente Moerdijk en de provincie vorig jaar gewaarschuwd voor de mogelijk grote financiële risico's van het Logistiek Park Moerdijk (LPM). Dit schrijft redacteur Hessel de Ree in BN/DeStem

In een zeer kritisch, intern rapport waarover deze krant beschikt, veegt Havenschap-directeur Udo Uiterwijk de vloer aan met vooral de financiële onderbouwing van het plan. Volgens de directeur gaan de overheden uit van veel te optimistische scenario's, waarin alle 150 hectare grond van het park binnen tien jaar wordt verkocht. Ook schatten ze de aanlegkosten naar zijn mening (te) laag in en wijst hij op 'de hypotheek' die genomen wordt door in een vroeg stadium al geld uit de exploitatie van het LPM te onttrekken. Dat wordt gebruikt voor Moerdijk Meer Mogelijk (MMM), diverse projecten ter verbetering van de leefbaarheid in het oostelijk deel van de gemeente Moerdijk, als compensatie voor de komst van het logistiek park. Al met al zou er volgens de directeur bij tegenvallende economische omstandigheden en vertraagde gronduitgifte een 'financieringsbehoefte kunnen ontstaan tot bijna een half miljard euro'.

De Havenschap-directie wil daarom niet voor tweederde deelnemen in een nieuwe, risicodragende 'entiteit' die het LPM moet gaan ontwikkelen en beheren, zoals de gemeente Moerdijk en de provincie begin vorig jaar dringend hadden verzocht.

In zijn rapport Smart Park Moerdijk zegt Uiterwijk graag mee te werken aan een LPM, maar op andere voorwaarden. Anders dan provincie en gemeente met het Rijk hebben afgesproken wil de directeur het logistiek park niet in één keer aanleggen, maar geleidelijk op basis van het conjunctuurgevoelige tempo van gronduitgifte en in nauwere samenhang met het bestaande industriegebied. Hij stelt voor eerst alle nog lege logistieke kavels op het bestaande terrein op te vullen en intussen ook haast te maken met de ontwikkeling van het (logistieke) havengebied nabij Roode Vaart. Vandaar uit wil hij werken in de richting van de oksel van A16 en A17, waar het LPM moet komen. De directeur denkt dat het Havenschap de klus zelf gemakkelijk kan klaren, zonder een aparte LPM-organisatie. In een korte schriftelijke reactie verwerpt de Moerdijkse wethouder Ada Grootenboer het rapport. Het gaat volgens haar goeddeels voorbij aan de met het Rijk afgesproken cruciale koppeling tussen LPM en MMM en de daarin afgesproken leefbaarheidsmaatregelen. Het advies is naar haar zeggen een 'eigen initiatief van de directie' en heeft 'geen status'.

Directeur Uiterwijk is vlak voor Kerstmis op buitengewoon verlof gestuurd door zijn werkgevers, wethouder Grootenboer en gedeputeerde Cora van Nieuwenhuizen. Zij delen namens de aandeelhouders (gemeente Moerdijk en provincie) de lakens uit in het dagelijks bestuur van het Havenschap. Grootenboer ontkent dat het verlof van de directeur te maken heeft met diens afwijkende visie. Er is volgens haar een persoonlijke reden, dat laatste ontkent Uiterwijk. Hij wilde gisteren verder geen commentaar geven.

U bent hier