h

Wouter Bokito

31 januari 2010

Wouter Bokito


‘De markt gedraagt zich soms als Bokito’, zei Wouter Bos. Bos heeft spijt. Dat de PvdA ooit het neoliberalisme heeft omarmd. De sociale zekerheid heeft uitgekleed, de publieke sector heeft uitverkocht en bankiers de vrije hand heeft gelaten.

Maar, wie spreekt hier nu? Er zijn namelijk twee Wouters Bos. Wouter Bos in de krant, die overal vertelt hoe het beter moet. En Wouter Bos in het kabinet, die weigert om daarvoor maatregelen te nemen.

Ik ben trots op de Bos die pleit voor meer investeringen in de publieke sector, maar begrijp niets van de Bos die woningcorporaties plukt en energiebedrijven verkoopt. Ik geniet van de Bos die voor de verkiezingen zegt dat de zorg en de AOW bij hem veilig zijn, maar schrik van de Bos die na de verkiezingen elk voorstel voor meer marktwerking in de zorg en verdere uitkleding van de AOW steunt. Ik wil vertrouwen hebben in de Bos die zegt de veroorzakers van de crisis aan te pakken. Maar blijf de Bos wantrouwen die de bonussen niet aanpakt en de profiteurs niet laat betalen.

Bokito leek zo’n lieve aap, tot hij uit zijn kooi sprong, en zijn ware aard toonde. Twee verschillende gezichten, in hetzelfde dier, of hetzelfde beest. Ik hoor nu het lieve aapje Bos, maar wie beschermt ons straks tegen Wouter Bokito?
Ronald van Raak

U bent hier