h

Luchtvervuiling

19 oktober 2009

Luchtvervuiling

In het voorjaar hebben honderden Nederlanders met Milieudefensie en het Milieucentrum Amsterdam het project ‘Zelf meten is zeker weten’ uitgevoerd. Op 700 plekken is de luchtkwaliteit gemeten. Dit is gedaan door de hoeveelheid stikstofdioxide (NO2) in de lucht te meten, want NO2 is een indicator voor de aanwezigheid van andere luchtvervuilende stoffen zoals fijnstof.

De gemeente Moerdijk scoorde erg hoog met 56 microgram per m3 waardoor een 27e plaats werd behaald. (De Europese norm is 40 microgram)

B&W willen altijd hoog scoren in zoveel mogelijk onderzoeken, maar of zij ook hier zo mee te koop zullen lopen als met allerlei andere uitslagen, betwijfelen wij sterk. Het was een locatie vlak bij de snelweg, maar tevens in het landelijke gebied en daardoor is de uitslag toch wel opvallend. Met voorsprong is deze lokatie in de gemeente Moerdijk ook de hoogst scorende plek buiten het stedelijk gebied.

Bij de huidige raadscoalitie van CDA, PvdA, VVd en GroenLinks gaat de "economie" boven leefbaarheid en gezondheid. Zij hebben bewust gekozen voor aanleg van het LPM en de daaraan verbonden luchtvervuiling door o.a. de tienduizenden auto's die er wekelijks meer gaan komen. SP Moerdijk gaat voor gezondheid en leefbaarheid en zal daarvoor blijven strijden. De keus is aan de kiezers op 3 maart 2010.

U bent hier