h

Ondernemen met een uitkering

11 april 2017

Ondernemen met een uitkering

Foto: SP

Door: AnnemieKrijnen & Lenie Broere

Op donderdagmiddag 6 april waren wij van de SP afdeling Moerdijk te gast bij Coöperatie de Vrije Uitloop in Breda.  En we praten hier niet over scharrelkippen , maar over mensen met een bijstandsuitkering die via deze organisatie de mogelijkheid krijgen om een eigen onderneming op te zetten. Het idee achter deze onderneming komt van Erna Smeekens, onze gastvrouw en wat voor een. Een hele inspirerende en vlotte dame die ongeveer 10 jaar terug in de bijstand terecht kwam.

Ze heeft toen samen met Yvon Salié het initiatief genomen voor de oprichting van de tientjes-stichting. In deze Stichting organiseren vrijwilligers met een lage beurs activiteiten voor mensen uit Breda met een lage beurs, vandaar de naam Tientjes.  Uit deze Stichting kwam de Tientjes-academie voort, opleidingen en cursussen voor mensen uit de minst bedeelde inkomensgroep. En daaruit kwam de Vrije Uitloop tot stand.

De Coöperatie is opgericht bij de notaris een heeft een nummer bij de kamer van Koophandel. De leden zijn natuurlijk lid en de coöperatie is de rechtspersoon. Dit maakt dat ze met behoud van hun bijstandsuitkering ondernemende activiteiten kunnen doen. De facturen worden uitgestuurd door de penningmeester en de betalingen worden gereserveerd maar niet uitbetaald. Wel kunnen er vanuit dit potje nieuwe investeringen worden gedaan.  Iedere ondernemer heeft zijn eigen financiële thermometer, en hieruit volgt na 12 maanden de evaluatie, winst of verlies?  De ondernemers zijn door de gemeente Breda vrijgesteld van sollicitatieplicht. De Vrije Uitloop bestaat 2 jaar en heeft momenteel 15 ondernemers. Twee ondernemers zijn al uitgestroomd.  Uitgestroomde ondernemers kunnen eventueel wel lid blijven en betalen dan 55 euro lidmaatschapsgeld per maand.

Na enigszins wat scepsis van de gemeente  Breda is  dit nu gedraaid naar een volledige samenwerking. Vrije Uitloop werkt ook samen met Stichting Cordaid en samen organiseren zij nu informatiebijeenkomsten voor beleidsmedewerkers van Gemeentes.

Twee ondernemers, een fotograaf en een evenementen-organisator  kwamen aan het woord over hun activiteiten en de groei van hun onderneming dankzij de Vrije Uitloop.

 Al met al een geslaagde bijeenkomst over positieve mensen die niet langer afhankelijk hoeven te zijn in een uitkering, maar zelfstandig hun toekomst kunnen inrichten met hulp van de Vrije Uitloop en de medewerking van de Gemeente Breda.

Annemiek Krijnen en Lenie Broere

 

 

Reacties

Wat een heerlijk en opbeurend stukje! En dat vind ik nu pas... Dank jullie wel. Ik deel het met terugwerkende kracht!
Liefs
Erna

Reactie toevoegen

U bent hier