h

SP wil dat sociale huurwoningen 400 euro goedkoper worden

12 oktober 2016

SP wil dat sociale huurwoningen 400 euro goedkoper worden

Foto: SP

Bron: RTL nieuws.

SP wil dat sociale huurwoningen 400 euro goedkoper worden

Een structurele huurverlaging van 400 euro per jaar voor bewoners van sociale huurwoningen. Dat belooft de SP in zijn verkiezingsprogramma, dat donderdag verschijnt.

Ook wil de SP dat er veel meer goedkope huurwoningen worden gebouwd en meer werk wordt gemaakt van isolatie van huizen.

Streep door verhuurderheffing 

De partij wil een streep zetten door de verhuurderheffing van ongeveer 2 miljard euro, die corporaties nu moeten betalen. Daardoor krijgen de sociale verhuurders financiële ruimte om de huren te verlagen en te investeren in nieuwbouw en onderhoud.

De verhuurderheffing heeft er volgens lijsttrekker Emile Roemer voor gezorgd dat veel te weinig sociale huurwoningen zijn gebouwd. "De wachttijden voor een huis zijn daardoor opgelopen tot boven de 10 jaar in de grote steden."

Gat in de begroting

Zes jaar VVD-beleid heeft er volgens Roemer voor gezorgd dat de huren zijn geëxplodeerd. "Ze zijn in die periode met 28 procent omhoog gegaan. Daar willen we mee breken."

Door het schrappen van de verhuurderheffing slaat het huurplan van de SP een gat van 2 miljard euro in de begroting. De SP wil grote bedrijven, banken en rijke Nederlanders hiervoor de rekening laten betalen.

Geen villasubsidie meer

Dat moet onder meer gedaan worden door de winstbelasting en de bankenbelasting te verhogen. Ook wil de partij rente voor huizen met een hypotheek boven de 350.000 euro niet langer aftrekbaar maken. Roemer noemt dit het 'afschaffen van de villasubsidie'.

Foto: SP

Roemers partij stelt vandaag bij de behandeling van de woonbegroting in de Tweede Kamer voor om volgend jaar al te beginnen met het verlagen van de huren. "Als het aan ons ligt gaat dan de huur alvast met 200 euro per jaar omlaag. Dat kunnen we betalen als multinationals 1 procent meer rente gaan betalen."

Reactie toevoegen

U bent hier