h

SP: Werkplein Etten-Leur werkt niet goed.

17 juli 2012

SP: Werkplein Etten-Leur werkt niet goed.

Dat een bijstandsuitkering bij de gemeente moet worden aangevraagd weet bijna iedereen, dus gaan mensen daarvoor naar het gemeentehuis. Daar worden zij doorgestuurd naar het zgn. Werkplein in het gemeentehuis van Etten-Leur waar zij zich persoonlijk moeten melden voor 12.30 uur.

Dan moeten zij,in de openbare hal waar veel mensen rondlopen en zitten te wachten, aan een ambtenaar hun verhaal vertellen. Daarna krijgen zij te horen dat men de maandag erna om 13.00 uur terug moet komen voor de 1e van 11 “workshops” in 3 weken. Gelijktijdig wordt er verteld dat alle bijeenkomsten verplicht zijn, en dat pas na drie weken de officiële aanvraag wordt ingevuld.

De eerste werkgroep gaat over rechten die er bijna niet zijn, en over de grote berg plichten die een bijstandsgerechtigde heeft. De namen van andere werkgroepen zeggen al genoeg over de inhoud zoals bv. Empowerment, CV in de mailbox, Houding en Gedrag, Begroten en Jobcenter.

Het is ons bekend dat veel mensen daar nogal wat problemen mee hebben of hebben gehad. Het zou goed zijn als dit onder de ogen wordt gebracht van de Moerdijkse Gemeenteraad. Wij zouden graag van mensen die met het Werkplein te maken hebben hun ervaringen willen horen om die - volledig anoniem - te gebruiken om het gemeentebestuur hiervan op de hoogte te stellen. B&W heeft plannen om nog meer zaken naar het Werkplein te verplaatsen en noemt dat betere dienstverlening. Als je met het openbaar vervoer naar Etten-Leur moet voor zaken die de gemeente Moerdijk uit moet voeren is dat echt geen verbetering.

Bel 0168-462897 of mail: moerdijk@sp.nl en iemand van de Hulpdienst neemt contact met u op.


'Uitkering aanvragen in Etten-Leur is 'mensonwaardig'

BN/DeStem 20 juli 2012

Mensonwaardig', zo noemt Chris Verschuuren, burgerlid van de SP, het werkplein in Etten-Leur, waar inwoners uit de gemeentes Moerdijk, Rucphen, Zundert en sinds kort ook Halderberge hun bijstandsuitkering moeten aanvragen.

Sinds eind 2009 werken de bovengenoemde gemeentes samen op het gebied van werk en inkomen. Dit betekent dat inwoners uit de betrokken gemeentes naar Etten-Leur moeten afreizen, naar het Werkplein. Volgens Verschuuren klopt hier niets van: "Het openbaar vervoer voor inwoners uit de gemeente Moerdijk is een ramp. Voor mensen in Zevenbergen gaat het nog wel, maar de rest van de gemeente moet de bus pakken. En dat openbaar vervoer kost allemaal geld. Vroeger ging dat nog gewoon met een buskaart. Tegenwoordig moeten mensen dan een ov-chipkaart aanvragen. Dat kost ook weer een tientje en er gaat een week overheen voordat die kaart wordt thuisgestuurd."

Volgens een woordvoerder van de gemeente Moerdijk werken de vijf gemeentes aan een gezamenlijk beleid voor het vervoersprobleem. "Alleen de gemeente Moerdijk komt de mensen momenteel tegemoet door een vergoeding voor het openbaar vervoer te geven."

Te laat komen vanwege vertragingen met het openbaar vervoer wordt niet getolereerd.

U bent hier