h

Staatssecretaris ondertekent wet niet

24 mei 2012

Staatssecretaris ondertekent wet niet

Er moet snel duidelijkheid komen over de aanbesteding van de thuiszorg, vindt de SP. Onlangs stemde de Eerste Kamer in met een wetswijziging waardoor gemeenten niet verplicht zijn om de marktwerking te regelen via de aanbesteding. Staatssecretaris Veldhuijzen ondertekent de initiatiefwet echter nog niet en wacht nog op advies van Europa.

‘Beste gemeenten, let op, huishoudelijke hulp is een zorgfunctie. U gaat er zelf over of u marktwerking invoert of niet, dit moet niet van Europa’, zo waarschuwt Renske Leijten tijdens een uitzending van de NOS. Bij de aanbesteding van de huishoudelijke hulp is altijd gezegd dat Europa marktwerking verplicht. Het Parlement oordeelde onlangs dat dit een verkeerde interpretatie is.
‘Wanneer je op de concurrentiemanier aanbesteedt is de kans heel groot dat huishoudelijke hulp gezien wordt als schoonmaakwerk. De signaleringsfunctie vervalt, cliënten zien steeds andere gezichten’, zo legt Renske de gevolgen uit. Gemeenten zijn volgens haar en het Parlement vrij om de aanbesteding zelf in te vullen door een contract sluiten of een subsidierelatie aan te gaan.

Staatssecretaris Veldhuijzen wil de initiatiefwet nog niet ondertekenen voordat ze advies heeft ingewonnen bij Europa. Dat is onbegrijpelijk omdat de Eerste Kamer er is om te toetsen of aangenomen wetgeving niet in strijd is met de grondwet of Europese wetgeving. Die Kamer heeft ingestemd met de nieuwe wetgeving, de staatssecretaris heeft dus niet te maken met een standpunt, maar een aangenomen wet.’ Het is vreemd om aangenomen wetten voor te leggen aan Europa, vindt Leijten. Zij heeft een debat aangevraagd in de Tweede Kamer om de staatssecretaris ter verantwoording te roepen Het is zeer ongebruikelijk dat de regering een initiatiefwet naast zich neerlegt’, aldus Renske Leijten.

U bent hier