h

Wenen maakte warmte van komkommers

12 juni 2011

Wenen maakte warmte van komkommers

Toen heel Europa komkommers doordraaide, maakte Oostenrijk er warmte van. De nieuwe biogasinstallatie van het warmtebedrijf van Wenen (Fernwärme Wien) was bedoeld om energie te halen uit keukenafval.

Door de angst voor de EHEC-bacterie deden zij dat ook uit verse komkommers. Net als in Nederland moesten ook de glastuinbouwbedrijven rondom Wenen hun oogst dumpen. Aldus Klaas de Jong van het Warmtenetwerk Nederland. Hij zegt: "Hoe triest het ook is, men ziet in Oostenrijk in elk geval kans om er biogas mee te produceren." Onze man van het Warmtenetwerk schrijft: "De installatie voor keukenafval is recent gebouwd op het Weense milieupark Simmerring naast een afvalverbrander en een rioolwaterzuivering. In de installatie verwerkt men ingezameld keukenafval tot een soort soep dat in een vergister wordt gepompt. In de vergister zorgen bacterieën voor de omzetting naar biogas. Een in Oostenrijk door het bedrijf Komptech ontwikkelde machine zorgt voor de verkleining van het materiaal. Met het vermalen van komkommers heeft de machine geen enkele moeite."

Lees verder op P+

U bent hier