h

HARDWERKENDE NEDERLANDER GEPAKT DOOR HUURVERHOGING

20 januari 2011

HARDWERKENDE NEDERLANDER GEPAKT DOOR HUURVERHOGING

20-01-2011 • ‘Het kabinet doet een grote greep in de portemonnee van de hardwerkende huurders.’ Dat stelt SP-Kamerlid Paulus Jansen naar aanleiding van het voorstel van minister Donner om de huren verder te laten stijgen.

‘Een verpleegster en een agent komen samen al snel boven deze grens, maar hebben lang niet altijd de kans om een huis te kopen. Zij worden het slachtoffer van de heksenjacht op de zogenaamde scheefwoners.’ Huurders met een sociale huurwoning en een inkomen boven de 43.000 euro kunnen, als het aan de minister ligt, een extra huurverhoging van 5% boven het inflatiecijfer verwachten. De minister is van mening dat deze huurders scheefwoners zijn, mensen die voor hun inkomen in een te goedkope woning wonen. Daarom wil hij hen zo snel mogelijk uit hun woning jagen. Veel van deze huurders hebben echter weinig andere mogelijkheden en dreigen daarmee het slachtoffer te worden van een enorme stijging van de woonlasten.

Uit eerder onderzoek blijkt dat het aantal mensen dat goedkoop scheefwoont ontzettend klein is en zich vooral concentreert in de grote steden: ‘Woningcorporaties moeten straks ieder jaar van alle huurders het inkomen controleren teneinde een klein groepje huurders te kunnen beboeten. Wat een bureaucratie om klein bier. Het kabinet zou zich moeten inzetten voor de bouw van veel meer betaalbare woningen,’ aldus Jansen.

Jansen: ‘Huurders met een inkomen boven de 30.000 euro zijn goedkope klanten voor de overheid: Ze ontvangen geen huurtoeslag en geen hypotheekrenteaftrek. Toch wil Donner ze uit die sociale huurwoningen jagen. Die bezuiniging is een wassen neus. De extra huur die je voor degene die niet verhuist int, raak je aan hypotheekrenteaftrek van degene die verhuist weer kwijt. Dit is een onzinnige en onrust veroorzakende maatregel.’

U bent hier