h

Samenwerking SP en FNV

19 november 2010

Samenwerking SP en FNV


“We hebben elkaar keihard nodig.” Hoog tijd dus dat SP en FNV samen optrekken tegen de kille bezuinigingswoede van Rutte en trawanten. Dat zegt Emile Roemer in een interview in de laatste DUS. De voorman van de socialisten steekt in het novembernummer zijn hand uit naar de bonden. “Voor mij voelen wij als bondgenoten.”

De FNV en de meest linkse partij op het Binnenhof zitten nogal eens in elkaars vaarwater. Daarbij lijken ze elkaar vaker voor de voeten te lopen dan elkaar te versterken. “En dat moet maar eens afgelopen zijn”, vindt de fractieleider van de SP. “Het is belangrijk samen op te trekken: we hebben hetzelfde doel.”
Elkaar alleen maar versterken
Hij noemt de organisatie van de manifestatie voor mensen met een arbeidsbeperking, zaterdag 27 november in Den Bosch, als voorbeeld. Daar zal FNV-voorzitter Agnes Jongerius ook spreken. “Je kunt het best oneens zijn, maar wij hebben voortdurend dezelfde punten, komen op voor dezelfde doelgroep. We kunnen elkaar alleen maar versterken.”
Aanjager links verzet
Hij wil het verzet aanjagen – “ik neem wel het voortouw” - tegen de bezuinigingen van “dit zeer rechtse, kille kabinet” dat “het hardste de kwetsbare mensen treffen”. Roemer ziet in dat de SP het gevecht niet alleen kan voeren. De rijen op links moeten zich eindelijk maar eens sluiten. “We moeten elkaar opzoeken en met een goed alternatief komen”, zegt hij.
Groter betekent betere kansen
“Hoe groter we zijn, hoe beter onze kansen, hoe minder ze om je heen kunnen.” Roemer is ervan overtuigd dat die linkse beweging er echt wel komt. “Ik neem met minder geen genoegen.” Dat zijn uitgestoken hand in Den Haag stelselmatig wordt genegeerd schrikt hem niet af. “Sommige dingen kosten tijd.” Hij wijst op het gezamenlijk alternatief voor 3,2 miljard aan bezuinigingen. “Dus het kan wel. Ik geef het niet op.”
Sociale zekerheid afgebroken
Ook rekent hij erop dat Rutte, Verhagen, maar zeker ook Wilders, zichzelf in de vingers snijden. Wie is afgekomen op de sociale beloftes zal van een koude kermis thuiskomen. “Over tien jaar zeggen de mensen: ‘Dat kabinet heeft de sociale zekerheid afgebroken’.”
Hierna: een sociaal kabinet
Maar al eerder zullen zij zich van rechts afkeren. “Dit zeer rechtse, harde kille kabinet zal de samenleving nog meer splijten, iedereen tegen elkaar opzetten: rijk en arm, jong en oud.” Het kan dan ook niet anders dat hierna een sociaal kabinet komt. Roemer: “En daar zitten wij in. Ik knok ervoor, iedere dag.”

U bent hier