h

Rijke families moeten ook erfbelasting betalen

19 november 2010

Rijke families moeten ook erfbelasting betalen

De Tweede Kamer heeft gisteren een voorstel van SP en GroenLinks aangenomen waarbij veelgebruikte manieren om erfbelasting te ontwijken worden aangepakt. Hiermee wordt een einde gemaakt aan het weglekken van honderden miljoenen euro's die voor het dekken van het financieringstekort gebruikt kunnen worden.

In Nederland zijn er vermogende families die in de praktijk vaak nauwelijks belasting over geërfd vermogen betalen, doordat zij hun geld achter het beroepsgeheim van een buitenlandse notaris plaatsen. Die notaris doet de aangifte van de erfbelasting. Via deze zogenaamde 'Edelweissroute' worden bijvoorbeeld Zwitserse bankrekeningen en andere niet op naam gestelde bezittingen zoals aandelen, jachten en villa's uit het zicht van de Belastingdienst gehouden.

Bashir: 'Naar schatting is alleen al in Zwitserland voor minstens 20 miljard euro zwart geld gestald. Nu dit belastinglek gedicht wordt moeten miljonairs en miljardairs ook hun deel van de belasting betalen. Dat is hard nodig als je bedenkt dat dit kabinet harde bezuinigingen durft op te leggen aan de laagste inkomens.'

U bent hier