h

Glas is beter voor het milieu

7 november 2010

Glas is beter voor het milieu

Waarom al dat plastic dat toch weer voor een flink deel verbrand wordt? De meeste Europese consumenten geven de voorkeur aan glasverpakkingen, maar die zijn niet altijd even gemakkelijk in de winkel te vinden. In Nederland wil 75 procent meer in glas verpakte producten in de winkelschappen zien. Voor Europa is dit zelfs 84 procent.

Uit de European Packaging Survey, een onderzoek dat in september 2010 door TNS is verricht, blijkt dat mensen waarde hechten aan het recht op glasverpakkingen, omdat zij waarde hechten aan hun gezondheid en het milieu. Glasverpakkingen zijn gemaakt van natuurlijke grondstoffen en hebben geen chemische additieven of kunststof lagen nodig om voedingsmiddelen en dranken te beschermen. De glasrecycling in Nederland is bovendien bijna perfect. Dat kan van kunststof niet gezegd worden.

Over de hele linie willen consumenten dat er meer wordt gedaan om ervoor te zorgen dat er in vergelijking met de huidige situatie meer producten in glas worden aangeboden. Daarom werkt de Europese beweging Friends of Glass aan het ondersteunen en bevorderen van het recht van consumenten om voor producten in een glasverpakking te kunnen kiezen.

Een meerderheid van de Europese consumenten heeft een voorkeur voor glasverpakkingen, onder andere omdat het beter te recyclen zou zijn. Dat blijkt uit een onderzoek van TNS onder meer dan 9500 consumenten in negentien Europese landen. Maar liefst 88% kiest glas boven andere verpakkingsmaterialen. In Nederland geldt dat voor 81%. 87% vindt dat in glas de smaak van voedingsmiddelen beter behouden blijft dan in plastic. 72% kiest voor glas, omdat het beter te recyclen is dan andere materialen.

Dat is duidelijk, en veel beter dan plastic waarvan 50% gewoon wordt verbrand in Duitsland omdat het NIET hergebruikt kan worden.

U bent hier