h

SP: Stukken helemaal vrijgeven

10 april 2010

SP: Stukken helemaal vrijgeven

De raadsfractie van SP Moerdijk wil dat de burgers openbare stukken van de gemeente zonder problemen kunnen hergebruiken. "Daarmee wordt bedoeld dat burgers stukken kunnen kopiëren en naar eigen inzicht kunnen verspreiden", zegt SP-fractievoorzitter Bennie Blom.

Hij wil dat vastleggen in gemeentelijk beleid en diende daarom een initiatiefvoorstel in. Onder gemeentelijke stukken die openbaar zijn, staat vaak dat de stukken niet gekopieerd of anderszins gebruikt mogen worden. Blom: "De SP wil nu dat die tekst niet meer gebruikt wordt. Vandaar het voorstel."

"Volstrekt overbodig", reageert burgemeester Wim Denie van de gemeente Moerdijk. "De stukken zijn openbaar en dus mag er gekopieerd worden. Niemand houd je dan tegen."

Bennie Blom zegt dat de burgemeester openbaarheid en auteursrecht op één hoop gooit, en dat is niet terecht. Hij heeft dit aangekaart in de cie Bestuur en Middelen en kreeg toen te horen dat het een gewoonte is om er dat onder te zetten. Het zal best kloppen dat er door de gemeente geen punt van gemaakt wordt, maar om problemen te voorkomen is het beter vast te leggen dat er niets onder de openbare stukken staat.

Tevens staat er in het voorstel dat openbaarheid ook moet gaan gelden voor alle rapporten en stukken die in opdracht van de gemeente door externe bureaus zijn vervaardigd, en dus met gemeenschapsgeld zijn betaald
De SP fractievoorzitter wil daarmee voorkomen dat er ooit problemen ontstaan. Door het allemaal goed vast te leggen kun je die tegengaan en komt er ook meer openheid in de communicatie. Ook kunnen de mensen meer met de informatie doen.

Het voorstel komt aan de orde in de vergadering van de cie. B&M op woensdag 12 mei.

U bent hier