h

Controles op gascontainers ook in 2010

15 februari 2010

Controles op gascontainers ook in 2010

In 10 procent van alle containers die ons land binnenkomen zit teveel giftig gas. Dat is gebleken uit de operatie Tegengas, die samenwerkende inspectiediensten vorig jaar uitvoerden in de Rotterdamse haven. Dit jaar vinden daarom opnieuw steekproefsgewijze controles plaats bij minimaal duizend containers.

De controles wijzen uit dat sommige ladingen vaker teveel gas bevatten dan andere. Het risico is relatief hoog bij de categorieën vloerdelen en meubels van multiplex, hout of riet, consumentenelektronica, medicijnen, gedroogd fruit, speelgoed, schoenen en kleding. Verder blijken de ladingen met teveel gas vaak afkomstig uit China. Komend jaar zullen de controles zich vooral op deze ladingen richten.

Bedrijven die aantoonbaar verantwoord omgaan met containers, worden ‘beloond’ met minder controles. Zo stimuleert het kabinet het bedrijfsleven om zelf actie te ondernemen tegen gegaste containers. Het afgelopen jaar zijn er op dat vlak tal van initiatieven genomen. Zo is het Platform Gassen in Containers opgericht. Daarnaast werkt de gasmeetbranche aan een kwaliteitsslag via de recent opgerichte stichting KAGO.
Uit: Gevaarlijke Lading

U bent hier