h

De wijkzuster komt terug!

21 januari 2010

De wijkzuster komt terug!

.
De terugkeer van de wijkzuster in West-Brabant begint in Fijnaart
Daar gaat eind februari een van de twee pilots van start onder regie van de Regionale Kruisvereniging West-Brabant. De andere proef begint tegelijk ook in de wijk Gageldonk-West in Bergen op Zoom.

Het dorp Fijnaart (zesduizend inwoners) en de wijk Gageldonk-West (ruim drieduizend inwoners) krijgen straks elk één wijkzuster. Die verpleegkundigen gaan de spin in het web vormen voor de vele vormen van ondersteunende zorg in de gezinnen, zoals onder meer thuiszorginstellingen, wijkorganisaties en gemeenten. Er komt een breed georiënteerde professionele zuster of broeder in het gezin die snel alle hulp en zorg kan regelen die het gezin nodig heeft.

De twee wijkverplegenden gaan, zoals vroeger voor de marktwerking werd ingevoerd, zeer nauw samenwerken met de huisartsen, bij wie ze ook onderdak vinden. De verpleegkundige gaat vooral coördinerend te werk maar kan zelf verpleegkundige handelingen verrichten. En kan daarnaast ook taken overnemen van de gemeente, zoals indicering bij huishoudelijke zorg.

U bent hier