h

Het gaat om de inhoud

20 september 2009

Het gaat om de inhoud

Premier Jan Peter Balkenende moet inzien dat politiek niet draait om vorm, maar om inhoud. Dat zei SP-fractievoorzitter Agnes Kant zaterdag tijdens de partijraad in Amersfoort.

Ze reageerde daarmee op de constatering van de minister-president dat hij afgelopen week tijdens de Algemene Beschouwingen „niet in vorm was”. Kant vroeg zich hardop af wat er in de voetballerij gebeurt met spelers die niet in vorm zijn.

Zij vertelde aan het hoogste partijorgaan waarom haar fractie in de Tweede Kamer zich deze week achter een motie van wantrouwen tegen het kabinet schaarde. Ze zei dat de premier „ronduit minachting toonde” voor de oppositie. Agnes verweet de premier dat hij niet serieus inging op kritiek van de oppositiepartijen. „Ik kan niemand meer uitleggen waarom de SP vertrouwen zou hebben in dit kabinet.”

Ook liet Agnes het partijkader duidelijk weten dat ze de analyse dat de PVV van Geert Wilders opschuift in de richting van de SP, niet deelt. Beide partijen verzetten zich weliswaar tegen verhoging van de AOW-leeftijd, maar op andere punten houdt Wilders er rechtse standpunten op na, was haar waarschuwing. Zijn weigering om ook maar iets te willen doen aan de hypotheekrenteaftrek en het PVV-voorstel om hard te snijden in het budget voor Ontwikkelingssamenwerking noemde zij duidelijke voorbeelden van de ultra rechtse PVV opstelling. En het plan voor een belasting op hoofddoekjes dat Wilders deze week lanceerde is „pure vuilspuiterij”.

U bent hier