h

Overslag Moerdijk daalt minder hard

18 augustus 2009

Overslag Moerdijk daalt minder hard

De overslag in en uit zeeschepen in de haven van Moerdijk is het eerste halfjaar met 18 procent gedaald tot 2,4 miljoen ton. In en uit binnenschepen werd iets meer dan vier miljoen ton overgeslagen, een daling van 21 procent ten opzichte van de eerste helft van vorig jaar.

Dit blijkt uit de maandelijkse barometer van het Havenschap Moerdijk tot en met juni. Het aantal zeeschepen dat de Brabantse zeehaven aanliep, daalde met 11 procent tot 852 stuks en het aantal binnenschepen met 17 procent tot 4.765.

Ondanks deze forse dalingen lijkt zich toch enig herstel af te tekenen. Tot en met mei was de daling van de overslag nog groter, namelijk 22 procent voor de zeevaart en 27 procent voor de binnenvaart. En begin dit jaar leek de haven nog op een rampjaar af te steven met een overslagdaling van zo'n 40 procent.

Ondanks de recessie ligt het Havenschap financieel op koers met een halfjaarwinst van een kleine negen ton, iets meer dan de gebudgetteerde ruim zes ton. De omzet daalde van 6,9 miljoen naar 6 miljoen euro, maar ook de kosten waren flink lager: 5,3 tegen 6 miljoen euro vorig jaar. (Nieuwsblad Transport)

U bent hier