h

Geldsmijterij

4 juni 2009

Geldsmijterij

Milieudefensie is verbijsterd over de omvang van de bijdrage van de nationale overheid en de provincie Noord-Brabant aan de ontwikkeling van 150 hectare nieuw industrieterrein in Moerdijk. In totaal trekken het Rijk en de provincie 37,2 miljoen euro uit om de aanleg van het Logistiek Park Moerdijk financieel mogelijk te maken.

Dat geld is niet alleen nodig om het nieuwe bedrijventerrein aan te leggen, maar ook voor een aantal 'leefbaarheidsprojecten' in de gemeente Moerdijk. Provincie en Rijk proberen met hun enorme financiële bijdrage de gemeente over de streep te trekken om mee te werken aan de aanleg van het Logistiek Park Moerdijk.

Klaas Breunissen, campagneleider ruimte en landschap: “Onbegrijpelijk dat de provincie en de nationale overheid zoveel geld uittrekken voor een onnodig bedrijventerrein, terwijl het Rijk juist inzet op herstructurering van verouderde bedrijventerreinen.” Het Rijk heeft vorig jaar voor het hele land 400 miljoen euro beschikbaar gesteld voor herstructurering. Door nu zoveel geld voor nieuwe bedrijventerreinen uit te trekken, ondermijnt de overheid haar eigen beleid. Juist op het bestaande industrieterrein Moerdijk liggen nog honderden hectaren braak.

In 2008 bracht onderzoeksbureau OTB (TU Delft) in opdracht van Milieudefensie het onderzoek 'Nut en noodzaak van Logistiek Park Moerdijk' uit. Het onderzoek toont aan dat er op het bestaande bedrijventerrein nog genoeg ruimte is om de ruimtebehoefte tot 2025 op te vangen.

U bent hier