h

Vreemd spel

15 november 2008

Vreemd spel

Het toestaan van politieke lijsten bij de waterschapsverkiezingen is volgens ons een grote misser. Maar dat niet alleen, ook bij de manier van stemmen zijn de nodige vraagtekens te plaatsen.

Die verkiezingen zijn zo goed als helemaal overgenomen door een drietal politieke partijen, die niet alleen met eigen lijsten uitkomen maar hierbij ook een vuil spelletje aan het spelen zijn.

- Op bijna alle lijsten staan verdacht veel leden en prominenten van CDA, VVD en PvdA.
- GroenLinks en D66 hebben geen eigen lijsten maar staan gezamenlijk op een lijst met een andere naam.
- De ChristenUnie heeft dat niet gedaan en heeft zijn leden allemaal op de eigen lijst gezet, en zo hoort het ook.

Op bijna alle lijsten van Brabantse Delta is daardoor het grote gevaar ontstaan dat mensen zetels wegslepen die op het eerste gezicht niet bij politici terechtkomen. Maar deze in andermans nesten gedropte koekoeksjong zorgen op een volkomen opgepaste manier er voor dat die politieke partijen aan meer macht worden geholpen. Het is achterbaks en daardoor zijn deze verkiezingen volgens ons al mislukt voor zij gehouden zijn.

Wij zijn van mening dat elke verkiezing anoniem moet zijn en daar twijfelen wij bij deze verkiezingen toch wel aan. Want er kan alleen maar een geldige stem uit worden gebracht door uw geboortejaar op het stembiljet te zetten. Dat is gekoppeld aan een nummer op uw stembiljet en zo wordt gecontroleerd of nummer en jaar kloppen.Bij zo'n koppeling wordt het wel erg verleidelijk voor de controleurs om even te kijken wie op wie heeft gestemd.

Weliswaar wordt er bij het stemmen voor de gemeenteraden enz. ook gecontroleerd of uw naam op de lijst van kiesgerechtigden voorkomt. Maar dat is niet gekoppeld aan een stembiljet waardoor uw stem anoniem blijft, zeker nu het rode stempotlood weer terug komt is dat zo.

Een stemadvies geven wij niet, maar denk vooral goed na wat u gaat doen met deze vreemde manier van stemmen.

U bent hier