h

Algemene Beschouwingen

12 november 2008

Algemene Beschouwingen

Ook al hoeft het van ons allemaal niet zo, toch doen wij mee aan dit folkloristisch gebeuren. Er wordt altijd een heleboel gepraat maar meestal niets gezegd. Op dat punt zullen de coalitiepartijen echt niet zijn verandert, die gebruiken dit gedoe maar al te graag om hun wethouders te prijzen en meer van die dingen. Lees hieronder de inbreng van onze raadsfractie.

Deze traditionele dans rond het gouden kalf mag van ons best worden afgeschaft. Dat er besluiten moeten worden genomen over de begroting is normaal en nodig om tot een redelijke bedrijfsvoering te kunnen komen. Maar om daar een ouderwetse voetbalpartij van te maken met veel een-tweetjes tussen B&W en de coalitie, is ook weer niet nodig.
Ook vraag ik mij af of het Zevenbergse pluimvee blij wordt van het uittrekken van de grote bossen veren die de coalitie elk jaar uitdeelt aan de wethouders.

Deze begroting heeft niet onze instemming op een aantal onderdelen waarop ik nu even in zal gaan. Hierbij loop ik het lijstje na dat in opdracht van B&W - en vanzelfsprekend in overleg met de coalitie - is opgesteld over zaken waaraan zij extra geld willen uitgeven.

Met het beleidsplan maatschappij kunnen wij best instemmen omdat het gaat om een iets betere wereld te scheppen voor mensen die daar hulp bij nodig hebben.

Hiervan uitgaande begrijpen wij niet waarom B&W pas na het instellen van een zogenaamde beleidsregel de 50 euro extra uit wil gaan betalen aan mensen die geen gemeentelijke uitkering hebben. Terwijl de PvdA staatsecretaris heeft gezegd dat hij nog dit jaar alle mensen die er recht op hebben dat geld wil geven lijkt het er sterk op dat het college dat niet gaat doen.

Wat betreft de overdracht en renovatie van de woonwagencentra ligt het iets anders.
Wij zijn het niet eens met het uitsluitend vertrouwelijk ter inzage leggen van de stukken waar in zou staan waarom dat zo duur uitvalt. Openbaar bestuur houdt naar onze mening in dat stukken die nodig zijn om tot een besluit te komen gewoon openbaar moeten zijn. Wij kunnen en zullen onze medewerking niet verlenen aan zaken die vertrouwelijk worden aangeboden omdat je dan ongewild medeplichtig wordt gemaakt. En je wordt ook geacht over deze stukken met niemand te praten. Hierdoor worden gekozen volksvertegenwoordigers monddood gemaakt en daar doen wij nooit aan mee.

Wel zijn wij ervoor om zo snel mogelijk deze al veel te veel jaren spelende zaak, op een nette en goede manier af te handelen. Dat kan alleen als het college nu eerlijk en openbaar verteld waar al dat geld naar toe gaat. De burgers hebben het recht om, voordat er iets wordt besloten, te weten wat B&W van plan zijn te gaan doen met gemeenschapsgeld. Wij kunnen instemmen met het bedrag dat hier jaarlijks voor nodig is, met het éénmalige bedrag alleen bij volledige openbaarmaking voor er een besluit over wordt genomen.

Hoe de opstellers van het voorstel over het fiets- en wandelpadennetwerk erbij komen om te stellen dat er - ik citeer- Voor de volledige uitvoering van het fietspaden- en wandelpadennetwerk een extra bedrag benodigd is van € 1.800.000,- ten opzichte van het toegekende krediet van € 1.000.000,- in juni jl is onbegrijpelijk. Er is helemaal nog niet bekend wat er wel of niet en wanneer uitgevoerd gaat worden. Het is nog gekker want er is niet uitgerekend wat de aanleg van bijvoorbeeld een fietspad met inbegrip van alle zaken, zoals de aankoop van grond en dergelijke per meter of per kilometer gaat kosten. Dat is volgens ons een eerste vereiste om een plan op haalbaarheid te toetsen, maar die berekening is - wellicht als gevolg van een onjuiste opdrachtomschrijving - niet aanwezig.

Nader onderzoek naar nut, noodzaak en haalbaarheid moet eerst gedaan worden voordat er nog meer geld voor wordt gereserveerd. En vertel alstublieft geen sprookjes meer over mogelijke aanleg van fietspaden langs bepaalde dijken voor er zekerheid over is. Er zijn in deze gemeente heel veel dijken waarover groepen kinderen generaties lang naar scholen fietsen, en om daar overal vrijliggende fietspaden aan te leggen is en blijft een onhaalbare zaak.

De door het college hiervoor opgevoerde extra € 500.000,- mag daaraan op dit moment zeker niet worden besteed. Dat bedrag zou, met enkele andere bedragen erbij, beter kunnen worden gebruikt om de lastenverhoging voor de burgers te beperken. Die draaien gewoon op - en moeten betalen - voor de in onze ogen veel te ver gaande en veel geld kostende ambities van deze coalitie. Door het bedrag van 60.000 euro voor niet omschreven onderzoeken en de 25.000 euro voor interne cursussen Word en Excel hieraan toe te voegen komt men aardig in de richting van de 600.000 euro die nodig zijn voor de door de raad gewenste lastenbeperking van de burgers.

Als afsluiting van dit gedeelte wijs ik u er op dat er een voorstel te verwachten is waarin de raad wordt gevraagd in te stemmen met een uitgave van vele miljoenen meer dan het bedrag in deze begroting voor de verplaatsing en overdracht van woonwagencentra. Verder ga ik hier niet op in.

ALGEMENE ZAKEN

Wij kunnen en mogen onze ogen niet sluiten voor datgene wat er in de hele wereld gebeurt op financieel gebied. Hoe je het ook wendt of keert, ook Moerdijk zal daar steeds meer mee te maken krijgen. Het is naar onze mening beter om nu de hand op de knip te houden door een aantal ambities voorlopig, en soms misschien wel voorgoed, in de koelkast te zetten.

De huidige recessie is het regelrechte gevolg van de handel in vuile wind door niets onziende en eigen zakken vullende kapitalistische dieven. De bijna onbeperkte vrijheid van dat soort internationale ondernemingen is de grootste oorzaak dat miljoenen mensen worden uitgebuit op deze aardbol. Zij moeten daardoor hun leven geknecht, onderdrukt, ondervoed en onderontwikkeld doorbrengen, beter gezegd doorstaan.

Voor de mensheid belangrijke morele zaken over de kwaliteit van het leven, respect voor dier en milieu, respect voor genetisch materiaal zijn bij die niets ontziende verkwanselaars in verkeerde handen omdat de markt geen enkele moraal kent. Dat geldt ook voor steeds erger wordende zaken als natuurvernietiging, milieuvervuiling, roofbouw en verspilling van grondstoffen.

Al deze zaken moeten veel zorgvuldiger worden afgewogen dan de nu toegepaste enge economische afweging waartoe de verkwanseling ofwel vrije markt zich beperkt.

Om deze problemen goed aan te pakken moet men kiezen voor een aanpak waarbij de mens en diens eerste belangen centraal staan. Gebeurt dat niet dan zal een totale ondergang van menselijke waarden en normen op den duur onafwendbaar zijn. Gezien de onwil van het kapitalisme om zich aan te passen aan de menselijke maat zou dat wel eens sneller kunnen gaan dan menigeen denkt en verwacht.

En stop vooral met de windhandel die wordt bedreven in de zaak van het logistiek park. Daar worden de burgers allerlei zaken voorgehouden om hen enthousiast te maken terwijl er tot en met vandaag nog geen euro is hardgemaakt van alle zogenaamde toezeggingen.

Moerdijk zou daarin een kleine stap voorwaarts kunnen doen door de aanleg van industrieterreinen - zoals het logistiek park - in een referendum voor te leggen aan de burgers.

Want laat ons wel zijn, dat is ook een grote windhandel waarbij de huid van de beer niet alleen al is verkocht voordat de beer is geschoten, maar er zelfs nog geen enkele beer gevonden is. Het voorhouden van allerlei spiegeltjes en kraaltjes aan de burgers zien wij als toezeggingen of beloften. Die leveren schulden op aan de burgers en die inlossen zal niet meevallen.

College en coalitie hebben zich hierdoor volgens ons de morele plicht opgelegd om diezelfde burgers de kans te geven in een referendum over deze zaak hun mening te geven. Vooral als er een zogenaamd sluitend financieel plan komt moet dat gebeuren.

Dit alles willen wij u graag meegeven om over na te denken bij het ontwikkelen van plannen voor de nabije en verdere toekomst van deze gemeente met een college dat:
- de mond vol heeft over inspraak door burgers, maar die niet geeft bij belangrijke zaken;
- grote stukken van Moerdijks grondgebied gaat verkwanselen om het eigen ego te strelen;
- een mooi milieuplan heeft maar volledig meewerkt aan het voor eeuwig vernietigen van
ruim tweehonderd hectare onvervangbaar polderlandschap;
- er te vaak van uitgaat dat uitkeringsgerechtigden niet de waarheid spreken;
- onwettig, want onaangekondigd, woningen binnen valt voor diverse controles;
- volledig arbeidsongeschikte mensen, zelfs als die onder begeleiding staan van de GGZ, aan
het werk stelt in werkervaringsprojecten;
- handhaving boven alles stelt, maar niet handhaaft in eigen huis;
- nog niet echt luistert naar de raad maar verder aardig op weg is.

Wij hebben echt geen sombere kijk op Moerdijk ook al spreekt dat niet uit dit verhaal. Vertrouwen in de mensen die ons hebben gekozen om hun belangen te behartigen staat bij ons voorop en dat zal ook zo blijven.
Dat is onverbrekelijk verbonden aan ons gedachtegoed waarin wij ons laten leiden door menselijke waardigheid, de gelijkwaardigheid van mensen en de solidariteit tussen mensen. En dat zouden meer partijen moeten doen.

U bent hier