h

4500 banensprookje

30 oktober 2008

4500 banensprookje

Ongeveer een jaar hielden rijk, provincie en gemeente de burgers onwetend over de vorderingen van het logistiek park en de eraan hangende projecten. Dat kan gebeuren, maar het grenst aan onbehoorlijk bestuur om de gemeenteraad niets te vertellen over de ontwikkelingen die vandaag uitgebreid in de media stonden vermeld.

De verantwoordelijke wethouder Ada Grootenboer (CDA) heeft nadrukkelijk de plicht opgelegd gekregen van de gemeenteraad om in elke vergadering van de cie Bestuur en Middelen alle nieuwe verwikkelingen te vertellen. Overigens geld dat ook voor de voor dit dossier aan haar gekoppelde VVD wethouder Louis Koevoets. Vorige week donderdag ( 23 okt) hadden beiden helemaal niets te melden aan die commissie. Dat werd die avond meegedeeld door cie. voorzitter PvdA-er Gerrit de Vos namens B&W terwijl beide wethouders aanwezig waren. Het lijkt ons erg gek dat zij - en de rest van het college - niets wisten over de gisteren gehouden rondrit van de journalisten, het in de lucht slingeren van een propagandawebsite en over alles wat er vandaag nog meer in de krant stond over het lelijke park.

Nog even iets over die "4500 banen"
Dat is een heel sterk verhaal want op het industrieterrein Moerdijk zelf - 1500 ha - werken echt niet meer dan 9000 mensen. Directeur Udo Uiterwijk schreeuwt wel in het rond dat er ruim 13.000 werken maar daarbij rekent hij de zgn afgeleide werkgelegenheid mee. Dat is werk dat niet op Moerdijk wordt uitgevoerd maar wel als gevolg daarvan zoals het verpakken van met containers vervoerde zaken. Zo kennen wij er nog wel een paar...

Bij de opening van het industrieterrein Moerdijk in1968 werd gezegd door de directeur van de werkvoorziening - nu CWI - dat er binnen enkele jaren ruim 20.000 mensen zouden werken. De kreet over die 4500 banen past hier zeer goed bij, het is een erg mooi propagandaverhaal en daar kunt u er meer van verwachten. Vergeet ook vooral niet wie dat roept: een voor veel geld aangetrokken vroegere Rotterdamse gemeenteambtenaar die in maart als projectleider is aangesteld, Ook dat hoorde de raad veel te laat en wel enkele weken geleden toen Frans Fakkers (OM) daar vragen over stelde in de commissievergadering.

U bent hier