h

Logistiek Park is overbodig

17 april 2008

Logistiek Park is overbodig

Nut en noodzaak van een Logistiek Park Moerdijk zijn niet onderbouwd. En ook niet te onderbouwen met vele honderden hectaren braakliggende grond op industrieterrein Moerdijk en in een straal van 25 km daar omheen. Dat wordt nu wetenschappelijk onderbouwd door een vandaag verschenen onderzoek van OTB Delft. Onderstaand artikel verscheen op 17 maart 2008 in BN/DeStem

Logistiek Park 'veel te groot

Noodzaak en omvang van Logistiek Park Moerdijk zijn onvoldoende onderbouwd.Dat is de conclusie van een onderzoek dat Milieudefensie heeft laten uitvoeren door OTB, het private onderzoeksinstituut van de universiteit Delft. Onderzoekers Erik Louw en Rob Konings zeggen nog net niet: het park is overbodig. Maar de ruimtebehoefte van het Logistiek Park Moerdijk, dat 'onder' de oksel van de A17 en A16 een plek krijgt, is gebaseerd op 'uitsluitend optimistische ramingen en op toedelingen aan Moerdijk die deels in strijd zijn met het ruimtelijk beleid'.

Volgens het duo hoeft de ruimtebehoefte van logistieke bedrijven in de nabije toekomst lang zo groot niet uit te vallen als in de plannen geraamd. Maar ook beperkingen van de mogelijkheden op het huidige bedrijventerrein leiden tot onevenredig veel ruimtevraag op een nieuw te ontwikkelingen logistiek park. Zo constateren de onderzoekers dat op het Shell-terrein – waar 145 hectare braak ligt – van de provincie alleen zware industrie mag komen, terwijl die sector de komende jaren niet zo veel ruimte nodig heeft. Dit beleid leidt ertoe dat zestig hectare braak blíjft liggen, aldus de wetenschappers.

Ze gispen bovendien de beperkingen die de provincie aanbrengt in de nieuw aan te leggen bedrijventerreinen rond de Roode Vaart en bij Lage Zwaluwe. Maak ook daar plek voor logistiek, is de aanbeveling, zodat ook langs die route de noodzaak om het logistieke park aan te leggen, vermindert. Al met al ontstaat volgens OTB de 'paradoxale situatie' dat er nieuw logistiek terrein wordt aangelegd, terwijl op bestaand bedrijventerrein vele hectaren braak blijven liggen. Het onderzoek wordt morgen aan Provinciale Staten en andere belanghebbenden aangeboden.

U bent hier