h

Verlaging hondenbelasting

10 maart 2008

Verlaging hondenbelasting


Er zijn in alle kernen bakken geplaatst om hondenpoep in te gooien maar dat werkt onvoldoende. Veel mensen ruimen alles op, maar een aantal doen dat niet. Wij hebben daarom een initiatiefvoorstel ingediend om de hondenbelasting als proef voor één jaar te verlagen met 50 procent, met de belofte dat die verlaging blijvend wordt als er duidelijk minder vervuiling is ontstaan.

Het vervuilen van gazons en perkjes lijkt in sommige kernen niet te zijn afgenomen ondanks de opruimplicht. Dat is erg jammer maar zolang men geen bekeuring krijgt zal het velen een worst zijn. Daardoor ontstaat irritatie en worden veel hondenuitlaters die wel netjes alles opruimen, zelfs boos. Waardoor zij in verleiding worden gebracht om hun honden ook maar weer overal te laten poepen. Mede daarom hebben wij een verlaging van 50% voorgesteld aan de gemeenteraad.

Iedereen moet nu nog 100% betalen en ook de poep opruimen, dat is een beetje teveel van het goede. Omdat de beste controle volgens ons nog steeds de onderlinge controle is, proberen wij die met deze belastingverlaging in te schakelen. Want als mensen in hun portemonnee worden aangetast door het wangedrag van anderen zal men elkaar daarop eerder aanspreken. Wij hopen dat de vervuiling daardoor, veel meer dan nu het geval is, zal verminderen.

Omdat er kosten blijven bestaan zoals het leegmaken van de bakken en het onderhoud hiervan lijkt ons een halvering van de hondenbelasting een goede manier om blijvend schonere straten, gazons en perken in de kernen te krijgen. De SP wil hiermee bereiken dat er een betere leefomgeving komt waarmee mensen bewuster omgaan.
Een besluit over ons voorstel zal in de raadsvergadering op 17 april worden genomen.

U bent hier