h

Ontsnapte gifwolk Shell was veel groter

7 februari 2008

Ontsnapte gifwolk Shell was veel groter

De gifwolk die in 2004 bij Shell Moerdijk ontsnapte, blijkt veel groter dan gedacht. Volgens de provincie Noord-Brabant heeft Shell donderdag gemeld dat er zo'n 5300 kilo etheenoxide ontsnapt is, aanzienlijk meer dan de 1000-2000 kilo waar men in 2004 van uitging.

www.BN/DeStem.nl Vrijdag 8 februari 2008

Gifwolk Shell Moerdijk was veel groter

Bij het bedrijfsincident bij Shell Moerdijk in maart 2004 is veel meer etheenoxide (ethyleen) vrijgekomen dan het bedrijf aanvankelijk had gemeld. Uit herberekeningen van Shell blijkt dat er geen twee, maar 5,3 ton van het giftige en vooral brandbare goedje is ontsnapt.

Dat heeft Shell gisteren bekendgemaakt. De provincie zegt zeer verbaasd te zijn door het grote verschil. Ze kondigt een eigen, onafhankelijk onderzoek aan naar de omvang van de wolk "Dit is zo belangrijk dat we meer zekerheid willen hebben", zegt woordvoerster Sonja van der Graaf. De gemeente Moerdijk vroeg al eerder een se- cond opinion aan bij het Rijksinstituut voor Milieuonderzoek en legt nu aan een 'aanvullende onderzoeksvraag neer'.

Volgens Shell is er geen gevaar geweest voor omwonenden. Het bedrijf baseert zich op onderzoek dat TNO heeft laten uitvoeren: "Met betrekking tot het incident en rekening houdend met de meteorologische condities, concludeert TNO dat er geen gevolgen voor de volksgezondheid worden voorzien."

U bent hier