h

Gifcontainers aan de ketting

20 januari 2008

Gifcontainers aan de ketting

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) houdt dertig tot veertig containers met onder meer cacaoboter vast in havens omdat ze giftige stoffen bevatten. Peter Dekker, plaatsvervangend hoofdinspecteur veiligheid bij de VWA, bevestigde in een radiouitzending van Argos dat de containers hoge concentraties methylbromide bevatten.

Dat gas is kleurloos, bijna reukloos en giftig.
De gassen moeten voorkomen dat insecten uit Aziƫ en Afrika hier belanden. Alleen via de Rotterdamse haven komen jaarlijks al ruim een miljoen van deze containers aan. De containers hoeven niet gevaarlijk te zijn voor personen die ze lossen, als er maar gelucht wordt. Dat gebeurt niet altijd. Er zouden al twee mensen met ernstige gezondheidsklachten kampen.

PvdA minister Cramer van milieu schijnt van plan te zijn op basis van een RIVM onderzoek de controles op de aanwezigheid van giftige gassen in containers uit China snel op te heffen. Want er zou niet zoveel gevaar aan zijn verbonden. Wij vragen ons af of zij nu echt helemaal van het padje af is gesukkeld, of heeft zij misschien wat teveel van die gifgassen opgesnoven?
Deze maatregel is totaal onbegrijpelijk en zal ook niet in goede aarde vallen bij de mensen die tijdens hun werk in aanraking zijn gekomen met die giftige gassen en daardoor invalide zijn geworden. Er liggen er nu weer een aantal in het ziekenhuis en het is niet echt leuk om te horen hoe die eraan toe zijn.

U kunt HIER via de website van Argos het interview met de slachtoffers beluisteren.

U bent hier