h

Varkensflats overspoelen Nederland

21 augustus 2007

Varkensflats overspoelen Nederland

Het landelijk gebied in Nederland dreigt te worden overspoeld met bouwplannen voor megastallen. Milieudefensie heeft binnen een week via het Landelijk Meldpunt Varkensflats op tientallen meldingen van bouwplannen voor veefabrieken ontvangen. Realisering van deze enorme stallen zal veel schade en overlast veroorzaken. Bewoners van de buurtschappen waar de veehouderij fors wil uitbreiden voelen zich door de overheid in de steek gelaten.

Sinds een week kunnen omwonenden van (geplande) megabedrijven zich melden via de website www.milieudefensie.nl/varkensflats. Concrete bouwplannen worden op een kaart weergegeven. Bij de overheid bestaat géén landelijk overzicht van deze bouwplannen. Door het Landelijk Meldpunt van Milieudefensie is nu in beeld gebracht dat op zeker 53 plekken megastallen voor meer dan 5.000 varkens of meer dan 250.000 kippen gepland zijn. Uitschieters zijn de dorpen Vroomshoop in Overijssel (drie etagestallen met 65.000 varkens), Middenmeer in Noord-Holland (1.620.000 slachtkuikens op een locatie) en Grubbenvorst in Limburg (1.300.000 kippen en 35.000 varkens op meerdere verdiepingen).

De bouwplannen leiden tot een ongekende industrialisering van de veehouderij. Een gemiddelde varkenshouderij heeft nu ongeveer duizend varkens. Realisering van de geplande megastallen zal landschap en milieu schaden. De enorme gebouwen passen qua maat en schaal niet in het landelijk gebied. Bovendien zullen vele vrachtwagens met voer, mest, kadavers en slachtvee over landweggetjes moeten denderen.

Milieudefensie heeft veel inhoudelijke kritiek op de bouwplannen ontvangen. Omwonenden zijn verbolgen dat de overheid deze ontwikkeling lijkt toe te staan. Ook wordt opgemerkt dat dit proces ook voor de meeste boeren slecht uitpakt, ook zij zullen immers de dupe worden van de geplande schaalvergroting. Campagneleider Wouter van Eck van Milieudefensie: “Enkel een handjevol ondernemers heeft profijt van dit
soort megabedrijven. Met de dieren en het milieu behoren ook de meeste boeren tot de verliezers.”

Samen met omwonenden wil Milieudefensie proberen de bouwplannen te verijdelen. Er wordt gewerkt aan een landelijk netwerk van lokale actiegroepen tegen megastallen. Als het nodig is zullen juridische procedures benut worden. Gehoopt wordt dat de overheid tijdig optreedt. Wouter van Eck: “De politiek hoort paal en perk te stellen aan de omvang van de stallen. Als er niet snel stappen worden gezet raken we het boerenfamiliebedrijf kwijt. Het is te bizar voor woorden als de overheid dit zomaar zou laten gebeuren. De samenleving wil geen dieren in enorme industriecomplexen, maar vraagt juist om een verbetering van milieukwaliteit en dierenwelzijn.”

U bent hier